Κόσμος

Τούρκος αντιναύαρχος: Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο – Ακυρώνουμε το μνημόνιο με τη Λιβύη

Τούρκος αντιναύαρχος: Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο – Ακυρώνουμε το μνημόνιο με τη Λιβύη
Τούρκος αντιναύαρχος: Αυτά σχολιάζει ο απόστρατος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αναφερόμενος στις παραχωρήσεις που, κατ' αυτόν, έγιναν στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος, πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ και «αρχιτέκτονας» του τούρκο-λιβυκού μνημονίου Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην αξιωματούχος υποστήριξε πως η Τουρκία μεγάλωσε την οικονομική κυριαρχία της κατά ένα τέταρτο αλλά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της συμφωνίας οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη με τη Λιβύη, στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Τούρκος αντιναύαρχος

Τούρκος αντιναύαρχος: «Ακυρώνουμε τη συμφωνία»

Μιλώντας με τον συντάκτη της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Sözcü, Σαϊγκί Ουζτούρκ, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε: «Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα χέρια μας», επισημαίνοντας τις παραχωρήσεις που έγιναν στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τούρκος αντιναύαρχος

Ο Γιαϊτζί ανέφερε πως «Όταν έγινε ο διαγωνισμός για την άδεια, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Γιατί όχι; Λέγεται, “Κάνουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα”, πολύ σοβαρή απώλεια. Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια μας τα χέρια».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ασχοληθεί με την Ελλάδα για αυτό το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε αυτό το πλαίσιο είναι περιττές, ο Γιαϊτζί επισήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση η γραμμή Τουρκίας-Λιβύης που διέρχεται από τα ελληνικά νησιά θα καταρρεύσει και η συμφωνία θα εξαφανιστεί.

«Είναι χερσόνησος με νησιά»

Ο Γιαϊτζί είπε ότι «Μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Επομένως, η κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας στη θάλασσα βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι χερσόνησος με νησιά όπως η Τουρκία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν: Έχει μείνει ένα χωράφι από τον παππού μου. Μια μέρα βγαίνει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού και λέει: Όχι, αυτό είναι δικό μου. Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι δικό σας, ακόμα κι αν πω ότι καλλιεργώ αυτόν τον τόπο, δεν βοηθά». Τέλος, λέω: «Δεν θα καλλιεργήσω το χωράφι μου μέχρι να επιλυθεί η διαφορά. Είμαι ο ηττημένος. Τώρα η Ελλάδα δεν χάνει τίποτα, κερδίζει από εσάς».

Εξηγώντας ότι τα πλοία έρευνας και γεώτρησης που ανήκουν στην Τουρκία έχουν αποσυρθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιαϊτζί συνέχισε:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν έρχονται από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και ασκήσεις. Το βλέπω λάθος: Ο Κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή όπου η ΕΕ και η Ελλάδα βλέπουν τη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Τούρκος αντιναύαρχος: «Το λάθος»

Λένε, «αυτό είναι δικό σου, τα υπόλοιπα δικά μας». Σύμφωνα με εμένα το λάθος είναι:

«Έχουμε δημοσιεύσει Navtex για το πλοίο Oruç Reis που θα διεξάγει έρευνα στον κόλπο της Αττάλειας για έναν χρόνο.

Δημοσιεύσαμε Navtex στον δικό μας κόλπο. Μακάρι να μην το κάναμε αυτό. Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα πλοία μας στον κόλπο;

Αυτά τα πλοία πρέπει να επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό. Αλλιώς χάνουμε. Αυτά τα πλοία είναι πολύ ακριβά πλοία με το προσωπικό και τη συντήρησή τους.

Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά, τα χρήματα του κράτους και του λαού θα σπαταληθούν».

Τούρκος αντιναύαρχος: «Να δοθεί απάντηση»

Ο Τούρκος αντιναύαρχος υποστηρίζει πως «Αυτός ο στόλος πλοίων είναι ένας τεράστιος πλούτος στα χέρια της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στη δήλωση της Ελλάδας (απαγορεύσαμε στην Τουρκία την Ανατολική Μεσόγειο)», αναφέρει.

«Κρατώντας τα πλοία μας άδεια, σαπίζουνε, και κοστίζουν τα πλοία μας. Είχαμε δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα έχει μείνει μόνο ένα σκάφος γεώτρησης. Αυτό σημαίνει ότι πυροβολούμε τον εαυτό μας στο πόδι», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments