Ελλάδα

Μαρία Κάλλας: Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος

Μαρία Κάλλας: Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος
Μαρία Κάλλας: Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μαρίας Κάλλας, από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λιάνα Σκουρλή ,τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Γιατρομανωλάκη.

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μαρίας Κάλλας, από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λιάνα Σκουρλή ,τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Γιατρομανωλάκη. Παρά την βροχή, ήταν μια λαμπερή εκδήλωση και πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια τους αγάλματος της μιας και μοναδικής “Μαρίας Κάλλας” όπου η φήμη της και η προσωπικότητά τους απλώνεται στον παγκόσμιο χάρτη, χάρη στην ακούραστη προσπάθεια της πρόεδρου της κ. Λιάνας Σκουρλή.

Στη φωτογραφία από αριστερά η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λιάνα Σκουρλή, από δεξιά ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και μέλη του συλλόγου “Μαρία Κάλλας”

Λιάνα Σκουρλή: Ένας ακούραστος άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού

Όσοι γνωρίζουν την κ. Σκουρλή ξέρουν τη μαχητικότητά της, αλλά και την επιθυμία της να δημιουργήσει αυτό το σύλλογο. Η κ. Σκουρλή είναι ιστορικός τέχνης και εικαστική σύμβουλος. Μετά τα επιτυχημένα και λαμπρά αποκαλυπτήρια του αγάλματος της “Μαρίας Κάλλας” ακολουθεί το 2023 οι εκδηλώσεις του Συλλόγου με τα εγκαίνια του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην οδόν Μητροπόλεως 44 και εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Από παιδί η κ Σκουρλή βοηθούσε την μητέρα της, πρόεδρο της φιλόπτωχου του Αγίου Γεωργίου Πειραιά στην διανομή ρούχων και τροφίμων στις άπορες και ευπαθείς ομάδες . Στην Αμερική ασχολήθηκε βοηθώντας τους γονείς των Ελληνοπαίδων με νεοπλασματική νόσο. που έρχονταν να θεραπευθούν στο Memorial Hospital. Στην Αθήνα με τον πρέσβη κο. Σωτήρχο και την σύζυγό του Εστελ καθώς και την Ειρήνη Αθανασιάδου οργανωθήκαμε και καλώντας την κα Βαρδινογιάννη δημιούργησε τον σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ το 1990. Έχει βοηθήσει οικονομικά για την δημιουργία δύο ορφανοτροφείων στην Αφρική με τις dames of St Lasarus. Είναι στο συμβούλιο του συλλόγου Ανθρώπινοι Άνθρωποι. Έχει δουλέψει εθελοντικά σε μουσεία, έχει προσφέρει οικογενειακά κειμήλια στο παιδικό μουσείο της Νέας Υόρκης το 1980 και δωρεές 130 έργα νεοελλήνων εικαστικών. (Με πληροφορίες από kallitheapresss)

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Μαρία Κάλλας” κ. Λιάνα Σκουρλή

Το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας πρωτοβουλία του συλλόγου Μαρία Κάλλας

Πρωτοβουλία του συλλόγου Μαρία Κάλλας αποτελεί το νέο άγαλμα, όπου πρόκειται για έναν πολύ δραστήριο σύλλογο που πραγματοποιεί δεκάδες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην καλλιτέχνιδα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Μαρία Κάλλας” κ. Λιάνα Σκουρλή

Η δημιουργία του αγάλματος έγινε και το φιλοτέχνησε η Αφροδίτη Λίτη και είναι στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν της αθάνατης Ελληνίδας ντίβας, που άρχισαν φέτος με την επιτυχημένη έκθεση στο Αχίλλειον στην Κέρκυρα «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ», που αποτελείτο από κοστούμια της Μαρίας Κάλλας από την Σκάλα του Μιλάνου καθώς και αντικείμενα και προσωπικές της παρτιτούρες, από την συλλογή του επερχόμενου Μουσείου. Χορηγοί του οράματος για τη δημιουργία του αγάλματος είναι: oικογένεια Παύλου Μανιά, ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, oικογένεια Χριστιανού Χατζημηνά, διεθνή εταιρεία eastern young Ελλάδας, oικογένεια Σκλαβενίτη, Ernst & Young Global Limited,,OMMA Οφθαλμολογικό Κέντρο Αθηνών,Humanity Greece.

Το άγαλμα της “Μαρίας Κάλλας”

Ποια η δημιουργός του αγάλματος

Δημιουργός του αγάλματος είναι η κ. Αφροδίτη Λίτη όπου αποτελεί μία εξαιρετική και βραβευμένη γλύπτρια, καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

H Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Α.Σ.Κ.Τ., 1972-1978), με καθηγητές τον Γ. Παππά, τον Γ. Κολέφα, και Κ. Ξυνόπουλο. Παρακολούθησε μαθήματα στο Universita Degli Studi του Μιλάνου το 1978, ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο London University (1983-1986). Το 1985 τιμήθηκε με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1978 μέχρι και το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Από το 2000 έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, στη βαθμίδα του καθηγητή. Εκθέτει έργα της από το 1992 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εκπροσωπείται αποκλειστικά από την γκαλερί CITRONNE. (Με πληροφορίες από citronne.com)

Λίγα λόγια για το σύλλογο Μαρία Κάλλας

O «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της μεγαλύτερης ντίβα του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα, συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου “Μαρία Κάλλας” στα λαμπερά αποκαλυπτήρια

Σκοπός του Σωματείου είναι:

  • Η προβολή της Ελληνικότητας της Μαρίας Κάλλας.
  • Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας.
  • Η προβολή της μοναδικής προσωπικότητάς της καθώς και της τεράστιας καλλιτεχνικής της συνεισφοράς στην ανάδειξη του λυρικού θεάτρου.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου στη δεξίωση που ακολούθησε

  • Η προσπάθεια της λειτουργίας και ο εμπλουτισμός του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα.
  • Η προβολή των ερμηνειών της , για τη συστηματική γνωριμία του κοινού με την όπερα.
  • Η συγκέντρωση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν στη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, ως ελληνική πολιτισμική κληρονομιά.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου “Μαρία Κάλλας”

  • Η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών για την παρουσίαση μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη της.
  • Η ενίσχυση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συναφών φορέων που προβάλλουν την όπερα.
  • Η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου “Μαρία Κάλλας”

Μέλη και φίλοι του συλλόγου “Μαρία Κάλλας” μετά από τα λαμπερά αποκαλυπτήρια

  • Η θέσπιση και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στη μνήμη της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments