Αθλητισμός

Παναθηναϊκος: Τα κατάφερε ο Γιάννης Αλαφούζος – Στο μηδέν το χρέος της ΠΑΕ

Παναθηναϊκος: Τα κατάφερε ο Γιάννης Αλαφούζος – Στο μηδέν το χρέος της ΠΑΕ
Παναθηναϊκος: Πέρασε από πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αλλαγή στρατηγικής και η εφαρμογή πολύ «σφικτής» πολιτικής από το καλοκαίρι του 2018, οδήγησαν στη δραστική απομείωση του εταιρικού χρέους της ΠΑΕ, που είχε «απογειωθεί» στα 57,4 εκατ. ευρώ στο φινάλε της χρήσης της περιόδου 2016/17.

Σημαντικό βήμα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Γιάννη Αλαφούζο καθώς πλέον η ομάδα έφτασε το χρέος στο μηδέν.

Από την αδυναμία αδειοδότησης τον Μάιο του 2018, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «μαζέψει» τα οικονομικά του  μέχρι το τέλος της χρήσης της περιόδου 2019/20, «έσβησε» όλες τις δανειακές υποχρεώσεις κι επανέφερε την πλήρη κανονικότητα στις πληρωμές εντός της ομάδας, αποπληρώνοντας με σταθερό ρυθμό τους συμφωνημένους διακανονισμούς με όλους τους πιστωτές του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα, οι 12 διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου απ’ τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου, πιστοποίησαν στα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ ένα ποσό λίγο κάτω απ’ τα 50 εκατ. ευρώ (49,6 εκατ. ευρώ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για τη μείωση του χρέους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως ο Παναθηναϊκός, μετά από περίπου 40 μήνες, κατάφερε πλέον να «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό με το χρέος του, το οποίο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Συγκεκριμένα, έχει πέσει πια λίγο κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ, όντας απόλυτα διαχειρίσιμο, καθώς έχουν «σβήσει» όλες οι μεγάλες οφειλές προς πιστωτές τύπου Στραματσόνι, Εκι Γκονζάλες, Ρινάλντι. Οι οφειλές προς τους λιγοστούς πιστωτές που έχουν απομείνει είναι πια μικρότερες του ενός εκατομμυρίου ευρώ κι αναμένεται να «σβήσουν» ολοκληρωτικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Επί της ουσίας, τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που υπολειπόμενου «πράσινου» χρέους, αφορούν τις οφειλές προς την εφορία, οι οποίες είναι αντίστοιχα διακανονισμένες σε δόσεις και δεν επιβαρύνουν την οικονομική καθημερινότητα της ΠΑΕ.

Λίγα λόγια για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) είναι ελληνικός αθλητικός Σύλλογος. Η ονομασία του παραπέμπει στο αρχαίο έργο του Ισοκράτη Παναθηναϊκός, το οποίο παρουσίαζε την ανωτερότητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, τη δημοκρατική φύση τους αλλά και τη στρατιωτική ισχύ τους, την οποία χρησιμοποιούσαν προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει στις 3 Φεβρουαρίου 1908 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Συνέλαβε την ιδέα επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος. Ο Καλαφάτης ήταν αθλητής του Πανελληνίου και πιστός εραστής του ποδοσφαίρου. Στον Πανελλήνιο, όμως, καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα για χάρη του στίβου. Και έτσι ο Καλαφάτης άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος θα είχε ως βάση το ποδόσφαιρο.

Είναι ο πρώτος οραματιστής της παναθηναϊκής ιδέας και κύριος ιδρυτής του Ομίλου μαζί με άξιους συνεργάτες. Ο Καλαφάτης ήθελε ο σύλλογος που θα ίδρυε, να μην ήταν σαν τους άλλους, τους συνοικιακούς, αλλά να καλύπτει όλη την πρωτεύουσα και σταδιακά να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρίσματα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού ήταν η διορατικότητά του. Η συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου γίνεται στο Πολύγωνο. Προεδρεύων στην πρώτη συνεδρία των μελών ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αλλά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα. Το δημιούργημά τους έλαβε την έκταση και τη δόξα που το κατέστησαν πανελληνίως δημοφιλές και παγκοσμίως γνωστό.

Το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0. Παίκτης – προπονητής του ΠΟΑ, που εμφανίσθηκε στο γήπεδο με κόκκινη φανέλα και λευκό παντελονάκι, ήταν ο ιδρυτής του Γιώργος Καλαφάτης, που σημείωσε και τρία γκολ. Τα υπόλοιπα τέρματα πέτυχαν οι Σταυρόπουλος (3), Μισακιάν, Πάσχος και Γρανίτσας. Από τότε χρονολογούνται οι κόντρες Αθηναίων και Πειραιωτών στο ποδόσφαιρο, που σήμερα εκφράζονται από τα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το γήπεδο της ομάδας ήταν στην οδό Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ένας από τους πιο διάσημους αθλητές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του ΠΟΑ ήταν ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments