Γιάννης Αλαφούζος

Γιάννης Αλαφούζος
Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι επιχειρηματίας, εκδότης και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο Γιάννης Αλαφούζος γεννήθηκε το 1957 και είναι γιος του επιχειρηματία, εφοπλιστή και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει μαζί με την σύζυγό του τρία παιδιά. Έχει υπάρξει αθλητής με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων υπήρξε αθλητής στα 100μ. Στην ιστιοπλοΐα έχει διακριθεί με την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ηνωμένου Βασιλείου το 1979, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νορβηγίας το 1980 και την 1η θέση στους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης στην Ελλάδα για τέσσερα συνεχή χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε την επέκταση της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας Glafki (Hellas) Maritime Company. Στη συνέχεια διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του στόλου της Kyklades Maritime Corporation και παράλληλα, ίδρυσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία τάνκερ Ermis Maritime Corporation. Σήμερα εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στην ναυτιλιακή δράση της οικογένειάς του.

Το 1989 ανέλαβε τον ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 και εν συνεχεία ίδρυσε τον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο της Αττικής, τον ΣΚΑΪ 100.3, τον Μελωδία 99.2 και τον ΣΠΟΡ FM 94.6.

Επίσης ανέπτυξε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρωτοπόρους και με ηγετική θέση ειδησεογραφικούς, ενημερωτικούς και θεματικούς ιστότοπους (skaikairos.gr, sport-fm.gr) καθώς και το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αθλητικού Ρεπορτάζ, το οποίο εντάχθηκε στον όμιλο ΣΚΑΪ το 2014. Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία κατέχει ηγετικό ρόλο στην αγορά.

Γιάννης Αλαφούζος και Παναθηναϊκός

To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας, με όραμα ένα σύγχρονο κλαμπ στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων λαϊκής βάσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου. Επί προεδρίας του, το 2013, η ομάδα μεταφέρθηκε σε δικό της ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο, στην περιοχή του Κορωπίου, το οποίο ονομάστηκε “Γιώργος Καλαφάτης” προς τιμήν του ιδρυτή της ομάδας. Το 2017 αποχώρησε από την προεδρία της ομάδας, παραμένοντας μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ. Ως πρόεδρος της ομάδας έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας και τη πρόκριση στη φάση των 32, στο Europa League, ενώ τιμήθηκε από τον πρόεδρο των παλαίμαχων Βασίλη Κωνσταντίνου για την προσφορά του στον σύλλογο.

Γιάννης Αλαφούζος και Κοινωνική Δράση

Κυρίως μέσω του ομίλου ΣΚΑΪ (ΣΚΑΪ Περιβάλλον, ΣΚΑΪ Δράσεις) και το πρόγραμμα Όλοι Μαζί Μπορούμε, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ενεργή κοινωνική δράση στους τομείς του περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Έχει συνδράμει σε προσπάθειες αναδάσωσης και καθαρισμού (σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Αττική). Ο ίδιος προσωπικά, ως μέλος της Εταιρίας Φίλων Εθνικού Κήπου, μερίμνησε και επιμελήθηκε τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή του Εθνικού Κήπου. Παράλληλα, συμμετείχε στην πρωτοβουλία του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Bali Communiqué σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, ενώ βραβεύτηκε στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προσφορά του στο περιβάλλον.

  • Παράλληλα, ως πρόεδρος και εμπνευστής του Αστικού μη Κερδοσκοπικού Φορέα Όλοι Μαζί Μπορούμε, που στόχο έχει τη μέριμνα ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας, έχει επιδείξει μία έντονη κοινωνική δράση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, με συγκεντρώσεις τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων και τη χορήγηση υποτροφιών για παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες.
  • Η πρωτοβουλία Όλοι Μαζί Μπορούμε έχει βραβευτεί με τιμητική διάκριση από την ένωση Μαζί για το Παιδί, για την υποστήριξη των σκοπών της ένωσης από το ΑΗEPA με τιμητική διάκριση για την κοινωνική της δράση, με το τιμητικό βραβείο των σελφ σέρβις Excellence Awards, ενώ το 2013 απέσπασε το βραβείο European CSR Award στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  • Επιπλέον, ο ΣΚΑΪ βραβεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης για την προώθηση και προβολή του εθελοντισμού μέσα από τις δράσεις του Όλοι Μαζί Μπορούμε, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Γιάννης Αλαφούζος σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 19