Πολιτισμός

Νίκος Εγγονόπουλος: Ο κορυφαίος εκφραστής του ελληνικού Σουρεαλισμού

Νίκος Εγγονόπουλος: Ο κορυφαίος εκφραστής του ελληνικού Σουρεαλισμού
Νίκος Εγγονόπουλος: Το 1966 τιμήθηκε με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Γεωργίου Α’, για το σύνολο της ζωγραφικής του, το οποίο του παρέδωσε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄.

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου του 1907, γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του σουρεαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Νίκος Εγγονόπουλος: Η ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη

Ο Νίκος Εγγονόπουλος σπούδασε το 1932 στην Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Παρθένη και, παράλληλα πήγαινε στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου. Οι σημαντικότερες γνωριμίες του ήταν με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Γιάννης Μόραλης και ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Το 1938, πραγματοποίησε τα πρώτα του έργα στην Έκθεση με τίτλο «Τέχνη της Νεοελληνικής Παραδόσεως». Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907.

Όπως αναφέρει το monopoli.gr, από το 1945 έως το 1956, εργάστηκε ως βοηθός της έδρας Διακοσμητικής και Ελευθέρου Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1954 συμμετείχε στην 27η Μπιενάλε της Βενετίας με 72 έργα. Το 1966 τιμήθηκε με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Γεωργίου Α’, για το σύνολο της ζωγραφικής του, το οποίο του παρέδωσε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄.

Ως ποιητής, έκανε την εμφάνισή του το 1938 με την ποιητική συλλογή «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν», η οποία έλαβε έντονη αρνητική κριτική. Ωστόσο, ο φίλος και επίσης, υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, τον στήριξε πολύ. «Νικόλαε Εγγονόπουλε, σε αυτόν τον κόσμο δύο είναι τα μεγαλύτερα και πιο πολύτιμα στοιχεία, ο Έρωτας και το Σπαθί. Όλα τα άλλα έρχονται κατόπιν και τελευταίο από όλα η κριτική. Είσαι πραγματικά μεγάλος ποιητής, άσε λοιπόν οι άλλοι να λένε ότι θέλουν» είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Ένα χρόνο μετά, εξέδωσε και τη δεύτερη συλλογή ποιημάτων του, με τίτλο «Τα Κλειδοκύμβαλα της Σιωπής». Μετά από δύο δεκαετίες, η δουλειά του θα αναγνωριστεί. Συγκεκριμένα, το 1958 του απονεμήθηκε το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Αφορούσε την ποιητική συλλογή «Εν Ανθηρώ Έλληνι Λόγω». Το ίδιο βραβείο παρέλαβε και το 1979! Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και είναι ένας μεγάλος θησαυρός της ελληνικής ποίησης.

Νίκος Εγγονόπουλος: Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του

Νίκος Εγγονόπουλος

Στο μπαλκόνι, 1978

Νίκος Εγγονόπουλος

Ο σιδεράς, 1976

Ο Προπάππους Σμιτ, 1966

Άνθιμος ο Τραλλεύς και Ισίδωρος ο Μιλήσιος, 1970

Οι Μουσικοί, 1984

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments