Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε κόκκινες περιοχές

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε κόκκινες περιοχές
Κορωνοϊός: Πιθανή η ανάγκη για λήψη αυστηρότερων μέτρων από την κυβέρνηση μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το Σάββατο.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας με το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το Σάββατο, την εκτόξευση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και το παράλληλο «κοκκίνισμα» της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων στον επιδημιολογικό χάρτη στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργεί την ανάγκη στην κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανή λήψη νέων μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. Μάλιστα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκα Μαγιορκίνης αφήνει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές αν συνεχιστεί η επέλαση που πραγματοποιεί ο κορωνοϊός.

Κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη όπου συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα.

Κορωνοϊός: Μαγιορκίνης: Αργά ή γρήγορα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό

Για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το νέο, αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Κορωνοϊός

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. Το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί, δεν πρόκειται να φύγει, αργά ή γρήγορα όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όποια μέτρα κι αν σκεφτόμαστε, πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και το μόνο τέτοιο μέτρο είναι ο εμβολιασμός».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα όπως αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά, όπως είπε, «μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μόνο με την προοπτική να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό». «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ. Κορωνοϊός

Αναφερόμενος σε «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα να ληφθούν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων» είπε, αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε στη Βρετανία όπου έχει δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα. Όπψς ανέφερε, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας, και θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των αριθμών θανάτων και κρουσμάτων. «Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού», τόνισε.

Κορωνοϊός: Έρχονται μέτρα μετά το νέο μαύρο ρεκόρ στα κρούσματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι αποτελούν την κοινωνική ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία. Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.

Κορωνοϊός: Τα κίνητρα για τους γιατρούς

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ως ανώτατο όριο δαπάνης ορίζεται το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, για την κάλυψη των ως άνω εφημεριών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, ενώ με ΚΥΑ προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.3.2022. καθώς και επιμέρους σχετικά ζητήματα (κατανομή ποσού, διαδικασία, έλεγχος διάθεσής του κ.λπ.).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments