Ελλάδα

Κρούσματα: Φόβοι για μεγάλη έκρηξη και «μαύρα» Χριστούγεννα

Κρούσματα: Φόβοι για μεγάλη έκρηξη και «μαύρα» Χριστούγεννα
Κρούσματα: Μονόδρομος ο εμβολιασμός με τρίτη δόση κορωνοϊού, τονίζουν κυβέρνηση και ειδικοί.

Ψυχρολουσία έφερε η χθεσινή ανακοίνωση με τα κρούσματα να χτυπάνε το ρεκόρ των 6.700. Μάλιστα στην Αττική εντοπίστηκαν 1.329 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 1.108. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία της για πιθανή «έκρηξη» κρουσμάτων.

Κρούσματα: «Τα πράγματα δεν είναι καλά»

«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων. Και το αναρωτιόμαστε και το φοβόμαστε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (03.11.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19, σημείωσε η Μίνα Γκάγκα. «Οι ανάγκες, μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί», συνέχισε προσθέτοντας ότι «ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους ανεμβολίαστους, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ακόμη ότι οι στόχοι είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι και το δεύτερο όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες αλλά και θανάτους.

«Καθημερινά η επιτήρηση και των νοσηλειών και των ΜΕΘ και των θανάτων δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των ασθενών που νοσηλεύονται και αυτοί που χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα, να προσέχουμε τις επαφές, να φοράμε μάσκα και να εμβολιαστούμε. «Όχι μόνο να εμβολιαστούμε για πρώτη φορά. Αλλά και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν την τρίτη δόση».

Κρούσματα: Έρχονται «μαύρα» Χριστούγεννα

«Δεν βλέπω να περνάμε καλά τις γιορτές, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι καλά, σας το λέω» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στον προσεχή χειμώνα και τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε πως «για την εκεί έκρηξη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι κάτω από 50%. Το βλέπαμε να έρχεται». Κρούσματα:

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι “βλέπαμε τους διψήφιους αριθμούς των θανάτων, τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων και αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος του προβλήματος” και προσέθεσε πως «όλοι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο».

Παράλληλα, δήλωσε πως όσοι εμβολιασμένοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την τελευταία δόση, πρέπει επίσης να σπεύσουν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. “Ιδιαιτέρως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα”, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως νέες μελέτες έδειξαν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου βοήθησε πάρα πολύ ανθρώπους υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα, με σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, αναφερόμενη στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε πως για την εκεί έκρηξη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι κάτω από 50% «…το βλέπαμε να έρχεται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κορωνοϊός

Κρούσματα: Έφεραν νέα μέτρα και τρίτη δόσοι για όλους τους ενήλικες

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο (06/11) είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει την προσεχή Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, για όλους τους ενηλίκους, άνω των 18 ετών. Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση δεν θα δέχεται αιτήσεις απ’ όλους. Για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι μερικώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε τη Δευτέρα ότι την προσεχή Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν περάσει δυο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments