Διεθνή

Τατάρ πρόκληση: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν την Κύπρο ελληνικό νησί

Τατάρ πρόκληση: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν την Κύπρο ελληνικό νησί
Τατάρ πρόκληση: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης για ακόμη μία φορά προκαλεί τους Ελληνοκύπριους μιλώντας για το Κυπριακό.

Ο Τατάρ συνεχίζει τις προκλήσεις λέγοντας πως οι ελληνοκύπριοι θέλουν την Κύπρο ελληνικό νησί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε αναφέρει ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση,  λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε πανδημία μέχρι σήμερα θα τα είχαν επισκεφθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος είχε αναφέρει πως η Κύπρος θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, σε εμπρηστικό τόνο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ισχυρίστηκε για ακόμα μία φορά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί να μετατρέψει την Κύπρο σε «ελληνικό νησί» και δεν θέλει λύση στη βάση της ισότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της «πλατφόρμας μνήμης μαρτύρων Κύπρου» ο Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο δεν είχαν κατάληξη. Αναφέρθηκε ξανά σε λύση, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία, στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, ενώ είπε ότι μοιράζεται αυτό το όραμα με τον κόσμο από τότε που εξελέγη «πρόεδρος» του ψευδοκράτους.

«Είστε μαριονέτα του Ερντογάν;»

Ο δημοσιογράφος της FAZ ρωτά ευθέως τον Ερσίν Τατάρ ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι οι «Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Ερντογάν».

Ο ίδιος απαντά: «Έχουμε μια σχέση σεβασμού. O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική. Δεν ήταν πάντα έτσι (…) Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…) Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα. Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα.»

Μεταξύ άλλων, σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, που επί δεκαετίες ήταν πόλη φάντασμα, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους». Όσο για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν πέρυσι, ο Τατάρ σημειώνει ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί. Ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται για τοπικά ζητήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments