Τεχνολογία

Charles K. Kao: Η Google τιμά τον πατέρα της οπτικής ίνας με doodle

Charles K. Kao: Η Google τιμά τον πατέρα της οπτικής ίνας με doodle
Charles K. Kao: Η Google τιμά με το σημερινό της Doodle τον μεγάλο φυσικό, ο οποίος έφερε την επανάσταση στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, επινοώντας τις οπτικές ίνες.

Τα 88 χρόνια από τη γέννηση του Βρετανοαμερικανού φυσικού και καθηγητή Charles K. Kao, που θεωρείται ο πατέρας των οπτικών ινών και του οποίου οι καινοτομίες έφεραν επανάσταση στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, θέτοντας τις βάσεις για το σημερινό internet υψηλής ταχύτητας, τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Ο Sir Charles Kao Kuen γεννήθηκε στην Σαγκάη το 1933 και μετακόμισε με τους γονείς του στο Χονγκ Κονγκ σε ηλικία 14 ετών. Πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει και αποφοίτησε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ενώ εργαζόταν παράλληλα ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd., όπου οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν το λέιζερ το 1960.

Το 1966 έθεσε τα θεμέλια για τη χρήση οπτικών ινών στις επικοινωνίες και έγινε γνωστός ως ο “νονός του broadband” και ο “πατέρας των οπτικών ινών”.

Λίγο μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Τσαρλς Κάο και ο συνεργάτης του Τζώρτζ Χώκαμ δημοσίευσαν μία πρωτοποριακή μελέτη το 1966, που υποστήριζε ότι οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ. Ο Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, Βρετανοαμερικανός επέβλεπε την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών παγκοσμίως.

Ο Τσαρλς Κάο ήταν αφοσιωμένος εκπαιδευτικός εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής. Ξεκινώντας το 1987, διατέλεσε για σχεδόν μια δεκαετία ως Αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ.

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για τα “εξαιρετικά επιτεύγματα σχετικά με τη μετάδοση φωτός σε ίνες για οπτική επικοινωνία” και το 2010 χρίστηκε ιππότης και ονομάστηκε Sir από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τις “υπηρεσίες του στις επικοινωνίες οπτικών ινών”.

Σε αυτόν οφείλουμε τα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα οπτικών ινών που μεταφέρουν σήμερα τεράστιες πληροφορίες δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

O επιστήμονας χτυπήθηκε το 2004 από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από το 2016 δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Για την επόμενη διετία τον φρόντιζε η σύζυγός του, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Χονγκ Κονγκ.

Έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 σε ηλικία 84 ετών.

Το doodle απεικονίζει τον Kao να χειρίζεται ένα πράσινο λέιζερ για να στείλει δεδομένα από τη μία άκρη του doodle στην άλλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments