Τεχνολογία

Facebook: Τέλος η συλλογή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Facebook: Τέλος η συλλογή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου
Facebook: Το γνωστό κοινωνικό δίκτυο μετά την ανακοίνωση του rebranding ανακοίνωσε ότι σταματά την συλλογή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου.

Κατά την εκδήλωση Connect, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ,  ανακοίνωσε το όραμα του για το Metaverse. Κατόπιν τούτου, το Facebook ανακοινώνει ότι θα σταματήσει να συλλέγει δεδομένα αναγνώρισης προσώπου από 1 δισεκατομμύριο χρήστες περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή από την πλευρά του Facebook έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι χρήστες του πλέον δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Το Facebook είχε σε ισχύ μέχρι σήμερα ένα σύστημα σκαναρίσματος και καταγραφής των δεδομένων του προσώπου των χρηστών του, έχοντας αποθηκεύσει μέχρι τώρα τα δεδομένα αναγνώρισης του προσώπου δισεκατομμυρίων χρηστών του. Facebook

Πόσα χρόνια λειτουργεί το σύστημα αυτό

Το σύστημα αυτό του Facebook εκτιμάται ότι βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μία δεκαετία περίπου, ενώ το κοινωνικό δίκτυο της μητρικής Meta, δηλώνει τώρα ότι θα διαγράψει τα δεδομένα ενός δισεκατομμυρίου χρηστών, σε μία προσπάθεια να βρει, όπως δηλώνει, την ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της ιδιωτικότητας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Η Meta εξηγεί ότι λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που εκφράζεται σε κοινωνικό επίπεδο από τη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης προσώπου του Facebook και προχωρά στην παύση λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής.

Μία από τις πιο γνωστές λειτουργίες του συστήματος αυτού στο Facebook είναι το αυτόματο tagάρισμα ατόμων σε μία φωτογραφία με την σύνδεση της φωτογραφίας με τους λογαριασμούς άλλων χρηστών. To Facebook, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι τη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν την χρησιμοποίησε παρά μόνο στο δικτυακό του τόπο, χωρίς να εκμεταλλεύεται τα δεδομένα αυτά, πουλώντας τα σε τρίτους.

Τι είναι το metaverse

Τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «metaverse», ένα βήμα που ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας. Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι το Facebook δημιουργεί μια ομάδα εργαζομένων του αφιερωμένη στην ανάπτυξη του «metaverse», η οποία θα αποτελεί μέρος των Εργαστηρίων Πραγματικότητας, του τμήματος της εταιρείας που ήδη δουλεύει πάνω στην προώθηση της εικονικής (virtual) και της επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας και των σχετικών εφαρμογών στο πλαίσιο των social media.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη δοκιμή μιας νέας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εξ αποστάσεως, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις μέσω ψηφιακών προσωπικοτήτων τους (αβατάρ). «Θεωρώ αυτό το έργο ως κρίσιμης σημασίας για την αποστολή μας, επειδή το να μπορούμε να προσφέρουμε μια αίσθηση παρουσίας – σαν να βρίσκεσαι δίπλα ακριβώς στο άλλο άτομο – είναι το ιερό δισκοπότηρο της online κοινωνικής εμπειρίας», είπε ο Ζούκερμπεργκ τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν το Facebook Connect.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεγόμενου «metaverse». «Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments