Πολιτική

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για μεταναστευτικό: Έχετε βελτιωθεί

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για μεταναστευτικό: Έχετε βελτιωθεί
Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για μεταναστευτικό: Επίσκεψη στην χώρα μας πραγματοποιεί η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη τύπου για το μεταναστευτικό που παραχώρησαν ο ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όλα όσα «είδε» η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για την εξέλιξη της χώρας ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για μεταναστευτικό: Με αισιοδοξία ο επικεφαλής ευρωβουλευτής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση που έχει επιδείξει η Ελλάδα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό παραμένει σημαντική πρόκληση και δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά Ευρωπαϊκό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λόπεθ: «Δεν είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τα πάει καλύτερα αλλά για να πάει η ΕΕ καλύτερα». Αναγνώρισε και την προσπάθεια των ελληνικών αρχών στο πεδίο παρά τις πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις. Δεξίωση στο Προεδρικό

Επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπηρετήσει την βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης, με την μετεγκατάσταση προσφύγων. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και την τήρηση των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που πρέπει να είναι σεβαστή από κάθε κράτος.

Στο γύρο των ερωτήσεων, ο Ισπανός ευρωβουλευτής ανέδειξε την ανάγκη να διαμορφωθούν ασφαλείς και αξιόπιστες νομικές διαδικασίες για να μπορούν αυτοί που πραγματικά δικαιούνται να υπαχθούν στο καθεστώς πρόσφυγα να μην αναγκάζονται να επιλέξουν επικίνδυνες, πανάκριβες και παράνομες διαδικασίες.

Σε αυτό το σημείο και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτοί που δεν το δικαιούνται και η ΕΕ να προστατεύσει αποτελεσματικά τόσο τα εξωτερικά της σύνορα όσο και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Ο Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε κλίμα σύμπνοιας με τον ευρωβουλευτή σημείωσε κι αυτός ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι Ευρωπαϊκό από τη στιγμή που επηρεάζει όλη την Ευρώπη και αφορά τα εξωτερικά της σύνορα, για τα οποία δεν μπορούν να έχουν ευθύνη μόνο τα κράτη που βρίσκονται σε αυτά. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία της και τα σύνορά της σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments