Ελλάδα

Δίπλωμα οδήγησης: Δίπλα στους νέους η κυβέρνηση – Επίσημα δίπλωμα οδήγησης στα 17

Δίπλωμα οδήγησης: Δίπλα στους νέους η κυβέρνηση – Επίσημα δίπλωμα οδήγησης στα 17
Δίπλωμα οδήγησης: Επίσημα δίπλωμα οδήγησης στα 17 έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι νέες και οι νέοι της χώρας καθώς η κυβέρνηση με μια ακόμη καινοτομία δίνει την ευκαιρία στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα να βρεθεί στο τιμόνι υπό αυστηρούς βέβαια όρους για την ασφάλειά τους.

Επίσημα δίπλωμα οδήγησης στα 17 έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι νέες και οι νέοι της χώρας καθώς η κυβέρνηση με μια ακόμη καινοτομία δίνει την ευκαιρία στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα να βρεθεί στο τιμόνι υπό αυστηρούς βέβαια όρους για την ασφάλειά τους.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δίπλωμα στα 17

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Σημειώνεται όμως πως καταψηφίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η ασφάλεια των νέων σε πρώτο πλάνο

Οι διατάξεις για τους 17αρηδες προβλέπουν ότι θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα, θα υποχρεούνται να συνοδεύονται από συνοδηγό άνω των 25 ετών και κάτοχο διπλώματος οδήγησης με ημερομηνία έκδοσης όχι μικρότερη των πέντε ετών και με καθαρό point system.

Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις χώρες που δεν χρειάζεται να ενηλικιωθείς για να πιάσεις τιμόνι

Από την Πέμπτη η Ελλάδα ανήκει στο club των χωρών όπου μπορούν να οδηγούν οι νέοι από τα 17 μαζί με Γερμανία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι αλλάζει στις εξετάσεις

  • Διπλός έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δειγματοληπτικός έλεγχος στις θεωρητικές εξετάσεις.
  •  Υποχρεωτική τοποθέτηση κάμερας μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  • Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό θα διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών.
  • Δημιουργείται ο θεσμός των εποπτών.
  • Ο εκπαιδευτής θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού

Σύμφωνα με νομοτεχνική βελτίωση, που κατέθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής , προβλέπεται εν τέλει ότι ο εκπαιδευτής θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού και όχι στο πίσω κάθισμα όπως προβλεπόταν αρχικά.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής κατέθεσε και τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

  • Μείωση της προθεσμίας- απάντησης στην ένσταση των υποψηφίων που απέτυχαν στις εξετάσεις από 30 ημέρες σε 10 εργάσιμες
  • Δυνατότητα και όχι υποχρεωτικότητα της χρήσης διερμηνέα στους κωφούς
  • Το όριο ηλικίας παραμένει για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ στα 67 έτη και επεκτείνεται το όριο αυτό στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών. Επίσης το όριο ηλικίας των οδηγών σχολικών λεωφορείων ισχύει και για τα τουριστικά λεωφορεία όταν αυτά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα εργασίας και στους οδηγούς μετά την συνταξιοδότησή του μέχρι τα 67 έτη εφόσον επιθυμούν να προσληφθούν σε άλλη εργασία και τους αφαιρεθεί το 30% της σύνταξής τους.Προβλέψεις για ΑΜΕΑΜε το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»), ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δίπλωμα οδήγησης.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους από την κυβέρνηση

Ήδη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους.

«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος τόσο στους νέους που κάθονταν στην πρώτη σειρά στο Βελλίδειο όσο και γενικά στην ελληνική νεολαία.

«Δεν είμαι αφελής, ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments