Διεθνή

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός οκτώ ώρες μετά την εκλογή της

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός οκτώ ώρες μετά την εκλογή της
Σουηδία: Η Μαγκνταλένα Άντερσον ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα, αλλά και η πρώτη που παραιτήθηκε συμπληρώνοντας μόλις οχτώ ώρες στην εξουσία.

Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, η Μαγκνταλένα Άντερσον, εκλέχθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πρωθυπουργός της χώρας. Οκτώ ώρες μετά η ηγέτης των Σοσιαδημοκρατών παραιτήθηκε από το αξίωμα, καθώς οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η Άντερσον, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Αποχώρησαν οι Πράσινοι από τον συνασπισμό

Όπως εξήγησε είπε «στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία». Πάντως, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική, καθώς θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο κοινοβούλιο. «Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το κόμμα που προτιμούν οι Σουηδοί

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται στη χώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το πιο υψηλό κόμμα στις προτιμήσεις των Σουηδών, που συγκεντρώνουν περίπου το 25% της πρόθεσης ψήφου. Ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών. Οι Μετριοπαθείς έχουν προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) και φαίνονται πιο έτοιμοι από ποτέ να κυβερνήσουν με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα της η Άντερσον έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: «να ανακτήσει τον δημοκρατικό έλεγχο» των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, να καταστήσει τη Σουηδία πρωταθλήτρια υπέρμαχο του κλίματος και να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και τον βίαιο πόλεμο των συμμοριών στη Σουηδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments