Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 26/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 26/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκεύη 26/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ.  Την Πέμπτη από τα συνολικά 6.565 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.750 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.148 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.

Εκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Μάλιστα στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν μέτρα «θωράκισης» των συνόρων τους, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που προκαλεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Πρόκειται για το στέλεχος Β.1.1.529 που τρομάζει τους ειδικούς, κυρίως λόγω της πιθανότητας να «ντριπλάρει» την ανοσία από πρότερη νόσηση ή και τα εμβόλια. Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, με ανάρτησή της, ότι η ΕΕ θα λάβει έκτακτα μέτρα, μπλοκάροντας όλες τις αφίξεις από τη νότια Αφρική.

Η δήλωση αυτή, καθώς και το γενικότερο κλίμα ανησυχίας, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Γιαμαρέλλου: Σχεδόν εξαπλασιάστηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης

Την ώρα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει έκτακτα λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε γιατί είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη.

«Όλοι οι ιοί έχουν τη διάθεση να μεταλλάσσονται πολύ ευκολότερα από ότι τα μικρόβια. Η παραλλαγή Δέλτα της Covid-19 που επικράτησε είχε περίπου δεκαέξι μεταλλάξεις. Όμως τα εμβόλια τις κάλυπταν και φτιάχναμε ειδικά αντισώματα που μας προστάτευσαν», δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το καινούργιο στέλεχος του ιού που απομονώθηκε στην Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική ανέφερε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 59 περιστατικά, ενώ χθες ήταν 10», δηλαδή σχεδόν εξαπλασιάστηκαν.

Η σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα

Εξήγησε μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό έχει 32 μεταλλάξεις, τα διπλά από ότι έχει το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που το κατατάσσει στα στελέχη υπό επιτήρηση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι δραστικά τα εμβόλια. Αυτό που μας νοιάζει είναι μήπως το στέλεχος αυτό, δηλαδή η παραλλαγή της Μποτσουάνα, μεταδίδεται ταχύτερα. Εάν συμβαίνει αυτό θα υπερισχύσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Και όπως τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο γιατί μας προστατεύει σε ποσοστό 56%, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, που είναι εξαιρετικά υψηλό.

Παγώνη: Να φορέσουμε διπλή μάσκα σε κλειστούς χώρους

Αναφορικά με το έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών και με το οποίο ζητά να μειωθούν, όπου είναι εφικτό, τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA σχολίασε «Δεν υπάρχει καμία κόντρα με το υπουργείο, απλώς εμείς λέμε πρέπει να γίνουν έχουμε δίκιο, απλώς δεν έγινε η διαχείριση της ιστορίας σωστά».

«Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία και διαχειριζόμαστε την κατάσταση θα διαχειριστούμε και αυτή. Το κάθε νοσοκομείο θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τη διοίκηση να βολέψει την κατάσταση για να εξυπηρετηθούν».

Παράλληλα η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως έχει έρθει σε επαφή με αντιεμβολιαστές και μετέφερε τις απόψεις τους. Αναφέρουν ότι ο τρόπος που διαχειριστήκαμε τα πράγματα δεν ήταν σωστός, το να βγαίνουμε συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης, μιας και αυτή είναι η άποψη τους. «Ίσως έπρεπε να αφήσουμε τον κόσμο πιο ελεύθερο. Είναι ένα σκεπτικό που πρέπει να μας προβληματίσει», σημείωσε η κ. Παγώνη.

«Είδα στα μαγαζιά εικόνες συνωστισμού που με φόβισαν», δήλωσε για την αυξημένη κίνηση στην αγορά. «Αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Είναι γιορτές. Είναι ο κόσμος έξω», συμπλήρωσε. Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και σε ορισμένα μέτρα προστασίας «να φορέσουμε διπλή μάσκα, σε εσωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι για να είναι εντάξει να κάνουν ένα rapid test».

Παυλάκης: Ρεβεγιόν μόνο με εμβολιασμένους και rapid test

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό. Προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα. «Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό». «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Ο γιατρός – ερευνητής, έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, μια χώρα με εμβολιασμένο το 93% του πληθυσμού της. Εξήγησε ότι λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασμένων η Σιγκαπούρη προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων για πρώτη φορά και αντιμετωπίζει τώρα «τσουνάμι» μολύνσεων αντίστοιχο με της Ελλάδας. Το «αβαντάζ» της Σιγκαπούρης είναι ότι έχει πολύ λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα.

Τζανάκης: Πότε θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.287 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600 για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ είχαμε νέο «μαύρο ρεκόρ» θανάτων το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι ανήλθαν σε 105, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας από τις 3 Μαΐου 2021.

Στους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ» εκτίμησε ο κ. Τζανάκης. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλά νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown. Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments