Διεθνή

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα ταξίδια από την Νότια Αφρική, ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την παραλλαγή.

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα ήδη έχει μπει μπλόκο από την ΕΕ στα ταξίδια από την Νότια Αφρική. Κατόπιν τούτων, η τεχνική συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών χαρακτήρισε την παραλλαγή  «Στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος».

Πιο συγκεκριμένα, το στέλεχος που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό μετά την εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική θα ονομάζεται στο εξής «στέλεχος Όμικρον», σύμφωνα με το σύστημα του ΠΟΥ που βασίζεται σε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Στο Twitter η απόφαση

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε tweet του ΠΟΥ, το οποίο όμως διαγράφηκε λίγο αργότερα για άγνωστο λόγο. Η είδηση επιβεβαιώνεται ωστόσο από το Reuters. Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως ο ΠΟΥ επρόκειτο να αναγνωρίσει το B.1.1.529 ως στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση ειδικού από τη Νότια Αφρική.

Σε εξέλιξη παραμένει στο μεταξύ συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της Παρασκευής την «εκτίμηση κινδύνου». Το «Όμικρον» έχει προκαλέσει τουλάχιστον 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Αφρική, όμως τα πρώτα 4 περιστατικά είχαν καταγραφεί στις 11 Νοεμβρίου στη Μποτσουάνα. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το νέο στέλεχος ευθύνεται για την απότομη έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Γιοχάνεσμποργκ, ένα ενδεχόμενο που ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό.

Οι γενετικές αλληλουχίες 100 δειγμάτων δείχνουν ότι το Όμικρον φέρει 32 μεταλλάξεις -τριπλάσιες σε σχέση με το Δέλτα- στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments