Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα της

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα της
Μετάλλαξη Όμικρον: Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει "βαρέσει καμπανάκι" για νέα έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η ΕΕ έχει επιβάλλει μπλόκο στα ταξίδια από την Νότια Αφρική προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Μέτρα έχει λάβει φυσικά και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.679 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.135 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι προσβάλλονται από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν έντονη κόπωση, ταχυπαλμία, ξηρό βήχα, φαγούρα στο λαιμό και υψηλό πυρετό. Σε αντίθεση με τις άλλες μεταλλάξεις, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης. H πρώτη Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε τις αρχές για ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον είπε στην Telegraph ότι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι ασυνήθιστα, αλλά ήπια.

Οι πρώτοι ασθενείς

Η Δρ. Ανζελίκ Κούτζι είπε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης, όταν ασθενείς στο ιδιωτικό της ιατρείο στην πρωτεύουσα Πρετόρια άρχισαν να έρχονται στις αρχές αυτού του μήνα με συμπτώματα Covid-19 που δεν έβγαζαν αμέσως νόημα και δεν παρέπεμπαν σε κορονοϊό.

Περιλάμβαναν νέους διαφορετικών καταβολών και εθνοτήτων με έντονη κόπωση, καθώς ένα εξάχρονο παιδί με πολύ υψηλό σφυγμό και πυρετό, το οποίο όμως μέσα σε δυο μέρες ήταν καλύτερα. Κανένας δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης. «Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε η Δρ. Ανζελίκ Κούτζι, γιατρός για 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της. Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», δήλωσε στην “Telegraph” η Δρ. Ανζελίκ Κούτζι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Ανζελίκ Κούτζι είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Όμικρον συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους. Είπε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ξηρό βήχα ή γρατσουνιά στο λαιμό.

Το πρώτο γνωστό δείγμα Omicron συλλέχθηκε στη Μποτσουάνα στις αρχές αυτού του μήνα, αλλά η Ανζελίκ Κούτζι ήταν η πρώτη γιατρός στη Νότια Αφρική που επισήμανε την εμφάνιση της παραλλαγής στις τοπικές αρχές. Η ίδια, εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που είδε, ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών και επομένως λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις αρχικά.

Πόσο θα πάρει για να φτιαχτούν ανθεκτικά εμβόλια

Ήδη, σύμφωνα και με το BBC, νέες εκδοχές του εμβολίου σχεδιάζονται και ελέγχονται, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η χορήγησή τους. Εάν χρειαστεί ανασχεδιασμός των εμβολίων, τότε το ενέσιμο σκεύασμα θα μπορεί εντός εβδομάδων να είναι έτοιμο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να εγκρίνουν τις δόσεις το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, η BioNTech SE ανακοίνωσε πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ’ ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Η ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου εμβολίου εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία της εταιρείας για νέες παραλλαγές, ανέφερε σε δήλωσή της η BioNTech, η οποία παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer. «Τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης ενός εν δυνάμει νέου εμβολίου αλληλοεπικαλύπτονται με την απαραίτητη έρευνα για να εκτιμηθεί αν θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο», προστίθεται στη δήλωση. Η παραλλαγή Omicron εμφανίζει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο για εξάρσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς περισσότερες χώρες αναφέρουν κρούσματα προκαλώντας κλεισίματα των συνόρων.

Η BioNTech είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως περιμένει περισσότερα εργαστηριακά δεδομένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον. Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna έχει δηλώσει πως εργάζεται για έναν ανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά της Covid-19 για μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις. Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για τη νόσο Covid-19. Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Omicron», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

«Πολύ υψηλό κίνδυνο» βλέπει ο ΠΟΥ

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε τεχνική ενημέρωση για τις κυβερνήσεις με την οποία προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω του στελέχους Όμικρον. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής, οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα ήταν «σημαντικές», ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε ο ΠΟΥ .

Η ανάλυση των πολυάριθμων μεταλλάξεων που φέρει η νέα παραλλαγή δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» για διαφυγή από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική νόσος, αν και το ενδεχόμενο διαφυγής από την κυτταρική ανοσία (Τ και Β κύτταρα) είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» για την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων, αν και «είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν σε κάποιο βαθμό προστασίας από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο».

Επιβάτης πτήσης για Ουγκάντα υποβάλλεται σε τεστ πριν την αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Reuters) Η έκθεση του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά για τις ενισχυτικές δόσεις που χορηγούνται σε πολλές χώρες, καλεί όμως τις αρχές να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κίνδυνος για τα συστήματα υγείας

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, τρεις είναι οι κύριες αβεβαιότητες σχετικά με το Όμικρον.

  • Είναι το στέλεχος πιο μεταδοτικό; Κι αν ναι, η συνδέεται αυτή η διαφορά με διαφυγή από τα εμβόλια;
  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης, της μετάδοσης και της σοβαρής νόσου;
  • Προκαλεί το Όμικρον πιο σοβαρή νόσο;

Για το τελευταίο, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον δεν κατέληξε στον θάνατο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Όμικρον προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από τα άλλα στελέχη κοροναϊού.

Ωστόσο τα πρώτα περιστατικά αφορούσαν κυρίως φοιτητές πανεπιστημίου, δηλαδή άτομα σχετικά μικρής ηλικίας που αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου, και θα χρειαστούν «ημέρες ως αρκετές εβδομάδες» για να εξακριβωθεί αν το Όμικρον είναι πιο παθογόνο.

Ακόμα πάντως κι αν η νέα παραλλαγή δεν είναι πιο παθογόνος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων που θα ασκούσε «υπερβολικές» πιέσεις στα συστήματα υγείας. Η αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού περιστατικών θα οδηγούσε με τη σειρά της σε αύξηση της θνησιμότητας, ακόμα κι αν το Όμικρον δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments