Οικονομία

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό: Προβλέψεις για αποκλιμάκωση το 2022

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό: Προβλέψεις για αποκλιμάκωση το 2022
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό: Για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022 έκανε λόγο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022 έκανε λόγο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κ. Ιζαμπελ Σνάμπελ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε το Νοέμβριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως ενδεχομένως να αυξηθούν περισσότερο τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022

Για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022 και συγκεκριμένα προς το 2% δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ στο ZDF, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν.

«Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», είπε η Σνάμπελ. «Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σνάμπελ.

Τι είχε δηλώσει η Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη είχε αναφεθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί και έτσι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να συσφίξει την πολιτική της γιατί αυτό θα εμπόδιζε την ανάκαμψη.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ωθούμενος από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα πιέζεται από την πανδημία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης από την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Όταν αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός – με τα σημερινά δεδομένα – δεν είναι λογικό να αντιδράσουμε με σύσφιξη της πολιτικής. Η σύσφιξη θα επηρέαζε την οικονομία, αφού θα είχε περάσει το σοκ», τόνισε.

«Και μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης ρύθμισης των αγορών ομολόγων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments