Οικονομία

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Μακροπρόθεσμα θα είναι χαμηλότερος από 2%

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Μακροπρόθεσμα θα είναι χαμηλότερος από 2%
Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται λόγω της συνεχιζόμενης στενότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται λόγω της συνεχιζόμενης στενότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ περίμενε πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού

Ποιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού περίμενε η ΕΚΤ σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ όμως πλέον παραδέχονται ότι έχει αντίκτυπο στην οικονομία. «Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, εξασθενώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», τόνισε.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και μπορεί να πλησιάσει επίπεδα κοντά στο 4,5% έως το τέλος του έτους, για να αρχίσει μετά μία αργή μείωση που θα τον επαναφέρει κάτω από το 2% μόνο προς το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Τι προβλέπουν για τον πληθωρισμό το 2022

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2022 ο μέσος πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, μία πρόβλεψη που είναι πιθανότατα ξεπερασμένη καθώς ιδιωτικές εκτιμήσεις, όπως και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν αύξηση των τιμών πάνω από 2%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments