Διεθνή

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Γιατί η Αφρικανική Ένωση δεν περιμένει πλέον τον Covax

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Γιατί η Αφρικανική Ένωση δεν περιμένει πλέον τον Covax
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αν και σχεδόν πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε με πολύ μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία η πρωτοβουλία Covax(Παγκόσμια Πρόσβαση στα εμβόλια) ότι θα καταφέρει να αντιμετωπιστεί  η πανδημία αποτελεσματικά και στις χώρες της Αφρικής, πλέον “ξεπηδούν” και δημιουργούνται πολλές αμφιβολίες.

Αν και σχεδόν πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε με πολύ μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία η πρωτοβουλία Covax(Παγκόσμια Πρόσβαση στα εμβόλια) ότι θα καταφέρει να αντιμετωπιστεί  η πανδημία αποτελεσματικά και στις χώρες της Αφρικής, πλέον “ξεπηδούν” και δημιουργούνται πολλές αμφιβολίες. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να γκρεμίσει την πεποίθηση πως στις αρχές του 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα ήταν καλύτερη. Πλέον οι Αφρικανικές χώρες αισθάνονται μόνες απέναντι στη νέα μετάλλαξη για την οποία και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δεν έχει πολλά διαθέσιμα στοιχεία στην κατοχή του.

Τι είναι και πότε δημιουργήθηκε ο μηχανισμός Covax

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εκστρατείες ανοσοποίησης για τον Covid-19 μέσω του συστήματος Covax, όπου διατίθενται εμβόλια στα πιο φτωχά κράτη του κόσμου. Είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια του κορωνοϊού υπό την καθοδήγηση της Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων (πρώην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση ή GAVI), του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία COVID-19, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Γαλλίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 90 εκατομμύρια δωρεές δόσεις έχουν παραδοθεί στην ήπειρο μέσω COVAX και AVAT και εκατομμύρια ακόμη μέσω διμερών συμφωνιών. Ωστόσο, η πλειονότητα των δωρεών μέχρι σήμερα έχουν γίνει ad hoc, με μικρή ειδοποίηση και μικρή διάρκεια ζωής.

Αυτό έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες να σχεδιάσουν εκστρατείες εμβολιασμού και να αυξήσουν την απορροφητική ικανότητα. Για να επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά κάλυψης σε ολόκληρη την ήπειρο και για να είναι οι δωρεές μια βιώσιμη πηγή προμήθειας που μπορεί να συμπληρώσει την προμήθεια από τις συμφωνίες αγοράς AVAT και COVAX, αυτή η τάση πρέπει να αλλάξει.

Έντονος προβληματισμός από τις Αφρικανικές χώρες

Αποκλεισμένος από την αγορά εμβολίων που παράγονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ινδία, ο επικεφαλής της προσπάθειας εμβολιασμού της Αφρικανικής Ένωσης λέει ότι η μόνη λύση είναι η κατασκευή μιας υποδομής εμβολίων στην πατρίδα.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ εγκατάσταση εμβολίου COVAX υποτίθεται ότι άλλαζε το παιχνίδι. Όμως, με λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των Αφρικανών να έχουν εμβολιαστεί, πολύ λιγότερο από τον στόχο της Αφρικανικής Ένωσης για 60% μέχρι το τέλος αυτού του έτους ο Strive Masiyiwa, επικεφαλής της προσπάθειας εμβολιασμού της Ένωσης, λέει ότι η ήπειρος δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε δωρεές και εμβόλια που παράγονται στο εξωτερικό για την καταπολέμηση των ασθενειών. Πλέον γίνονται διαπραγματεύσεις με την ινδική κυβέρνηση, αφού έχουν και οι ίδιοι καταλάβει ότι δεν θα εξάγουν πλέον εμβόλια στην Αφρική.

«Αυτό που καταλάβαμε ότι είναι η ίση μεταχείριση προφανώς δεν είναι όπως το έβλεπαν τα πλούσια έθνη. Από την οπτική γωνία των πλούσιων εθνών, σήμαινε ότι παίρνουμε [εμβόλια] πρώτα. Και όταν τελειώσουμε με τη σωτηρία των δικών μας ανθρώπων, θα σας εξυπηρετήσουμε. Πιστεύαμε ότι τα εμβόλια θα γίνονταν διαθέσιμα». Δήλωσε στο Politico ο Strive Masiyiwa, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Απόκτηση Εμβολίων Αφρικής και ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Econet. Η γενικότερη στάση απέναντι και στο ζήτημα της πανδημίας δείχνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες και τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες. Αν και μιλάμε σίγουρα για μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο δεν μπορεί να μην γίνει αντιληπτό πως και πάλι οι χώρες της Αφρικής δεν έλαβαν την κατάλληλη βοήθεια από τις υπόλοιπες.

Στοιχεία εμβολιασμών και θανάτων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments