Διεθνή

Onassis Classics Fellowship: Tο Ίδρυμα Ωνάση σε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cambridge

Onassis Classics Fellowship: Tο Ίδρυμα Ωνάση σε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cambridge
Onassis Classics Fellowship: Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Cambridge, χρηματοδοτώντας για τη δημιουργία μόνιμης θέσης φιλόλογου.

Τo Ίδρυμα Ωνάση σε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cambridge, επενδύοντας στο Newnham College τη δημιουργία μίας μόνιμης θέσης διδασκαλίας κλασικών σπουδών. Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Cambridge, χρηματοδοτώντας στο Newnham College τη δημιουργία μίας μόνιμης θέσης διδασκαλίας κλασικών σπουδών. Νέα πράξη αγάπης από το Onassis Classics Fellowship στους φοιτητές των κλασσικών σπουδών. Onassis Classics Fellowship

Οι κλασικές σπουδές έχουν σημαντική αξία τόσο για το μέλλον τόσο και για το παρελθόν, και σήμερα τις έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Σε μια εποχή που η τεχνολογία κυριαρχεί, οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται επιτακτικές για την εξέλιξή μας και τη βαθύτερη κατανόηση των κοινωνιών μας. Από φέτος δημιουργείται η Onassis Classics Fellowship προκειμένου να διασφαλιστεί μια μόνιμη θέση διδασκαλίας κλασικών σπουδών στο αναγνωρισμένο Κολέγιο Θηλέων Newnham, στην καρδιά του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Διάδοση Κλασσικών σπουδών στο εξωτερικό

Το Newnham College που γιορτάζει τα 150ά του γενέθλια είναι ένα από τα 31 κολέγια που συναπαρτίζουν το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μέσω αυτής της υποτροφίας, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει τη συνέχιση της διδασκαλίας, την έρευνα και την ενίσχυση των κλασικών σπουδών στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα, έχοντας ως προτεραιότητές του τα ζητήματα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της αποδοχής, επιλέγει αυτή τη συγκυρία και τον ιερό σκοπό ως μέσο ενδυνάμωσης και στελέχωσης της γυναίκας στην εκπαίδευση το 2021.

«Είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε τη συνέχιση των εξαιρετικών και παγκοσμίως αναγνωρισμένων κλασικών σπουδών που έχουν μακρά παράδοση στο Cambridge, με πιο χαρακτηριστικές μορφές τις Καθηγήτριες Mary Beard και Pat Easterling», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Με αφορμή την επικείμενη συνταξιοδότηση της Καθηγήτριας Dame Mary Beard, η νέα Onassis Classics Fellowship θα διασφαλίσει την εμβριθή κληρονομιά της στη διδασκαλία, την έρευνα και την προβολή των κλασικών σπουδών. Το 2022, η Καθηγήτρια Dame Mary Beard, από τις πιο δημοφιλές κλασικίστριες της Βρετανίας, η οποία γνώρισε τις κλασικές σπουδές σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από αναρίθμητες ιστορικές εκπομπές στο BBC, εμφανίσεις στα ΜΜΕ και δημοσιεύσεις της, θα συνταξιοδοτηθεί μετά από σχεδόν 40 χρόνια στη θέση της Fellow Κλασικών Σπουδών στο Newnham. Η κληρονομιά της και το μέλλον των κλασικών σπουδών στο Κολέγιο αυτό διασφαλίζονται χάρη σε μια πλήρως χρηματοδοτούμενη θέση Κλασικών Σπουδών.

Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε φιλόλογους

Το Cambridge έχει μια μακρά παράδοση πρωτοποριακής έρευνας στις κλασικές σπουδές, σε συνδυασμό με μια τεράστια επίδραση στην πρόσληψή τους από το ευρύ κοινό, η οποία ανάγεται στον 19ο αιώνα, με την επαναστάτρια κλασικίστρια και διασημότητα της εποχής Jane Harrison. Onassis Classics Fellowship

Η νέα θέση θα αυξήσει τον αριθμό των πανεπιστημιακών θέσεων στις κλασικές σπουδές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει υπερδιπλασιαστεί, από περίπου 30 σε πάνω από 70, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις στο υπάρχον διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Robin Osborne, Πρόεδρος της Σχολής Κλασικών Σπουδών, επισήμανε: «Το Ίδρυμα Ωνάση, προσθέτοντας τη γενναία δωρεά του σε αυτές πολλών άλλων, διασφάλισε ότι η μεγάλη παράδοση του Newnham στο αντικείμενο αυτό θα συνεχιστεί».

Η Καθηγήτρια Mary Beard σε δήλωσή της είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξα προνομιούχα και υπερήφανη που συνδέθηκα με τις Κλασικές Σπουδές στο Cambridge, και πιο συγκεκριμένα στο Newnham, αφότου ήρθα εδώ ως πρωτοετής φοιτήτρια το 1973. Πετάω στα σύννεφα που αυτό θα μπορέσει να συνεχιστεί και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους το έκαναν αυτό εφικτό».

Πέρα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ίδρυμα Ωνάση έχει βοηθήσει πάνω από 100 πανεπιστημιακές έδρες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Ο σκοπός είναι η ενθάρρυνση των ελληνικών σπουδών και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, η υποστήριξη τομέων που συνάδουν με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων σε κλάδους των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments