Ελλάδα

Σοφία Μπεκατώρου: Δημιουργεί πλατφόρμα για θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας

Σοφία Μπεκατώρου: Δημιουργεί πλατφόρμα για θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας
Σοφία Μπεκατώρου: Ήταν το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που μίλησε, και από τότε και μετά άνοιξαν τα στόματα και γιγαντώθηκε το ελληνικό #metoo.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας μας δείχνουν τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα https://menowmetoo.gr για τα θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

Η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η πλατφόρμα έχει στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό, κυρίως της καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης. Εξήγησε μάλιστα ότι κάθε άτομο το οποίο έχει υποστεί βία μπορεί να μπει στην πλατφόρμα – είτε επώνυμα είτε ανώνυμα – και να γράψει όλο το περιστατικό με στοιχεία, συμπληρώνοντας κάποιες ερωτήσεις που υπάρχουν. Σοφία Μπεκατώρου

«Στη πλατφόρμα μπορείς να μπεις είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα και να καταγράψεις το περιστατικό»

«Στόχος του προγράμματος» τόνισε «είναι μέσα από την καταγραφή να γνωρίζουμε τον χώρο που ασκήθηκε η κακοποιητική συμπεριφορά οπότε θα δημιουργηθεί μια λίστα με σημεία όπου προφανώς δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο που κρατά τη βία μακριά από του ανθρώπους κι αφετέρου θα μπορούν τα θύματα – όσα έχουν κοινούς δράστες- να έρχονται μετά από δική τους συναίνεση σε συνεννόηση για να προχωράμε σε καταγγελίες από κοινού, κάτι που θα βοηθήσει τη δικογραφία και γενικά την εξέλιξη της καταγγελίας τους.

Και συνέχισε: «Επειδή πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο κοντά μπορεί να είναι ένα τέτοιο φαινόμενο, πλέον θα υπάρχει μία καταγραφή και θα μας δώσει την πραγματική διάσταση, διότι μπορώ να σας πω ότι τα νούμερα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και το γεγονός ακριβώς ότι πολλές φορές τα κακοποιητικά πρόσωπα προέρχονται από τον στενό οικογενειακό κύκλο είναι κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαδικασία καταγγελίας και το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στο θύμα. Κάθε θύμα κακοποίησης ιδιαίτερα από ενδοοικογενειακή βία χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη γιατί ουσιαστικά “ξεριζώνεται”. Δημιουργείται μια τεράστια τομή μέσα του εκτός το τραύμα της κακοποίησης που έχει υποστεί δεν έχει και πού να απευθυνθεί»

Σοφία Μπεκατώρου

«Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο να καταγράψουμε αυτά τα τραύματα»

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο να καταγράψουμε αυτές τις εμπειρίες, αυτά τα τραύματα, μέσα στην πλατφόρμα γιατί ακόμα κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος για την ποινική δίωξη του δράστη για κάτι που αφορά εμάς ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά και να υπάρχουν άλλα θύματα για τα οποία δεν έχει παρέλθει ο χρόνος στον οποίο μπορούν να τον καταγγείλουν. Οπότε υπάρχει μια συνέχεια κι επειδή συνήθως είναι επαναλαμβανόμενο το μοτίβο αυτών των κακοποιητικών συμπεριφορών μπορεί τελικά να σχηματιστεί μια πιο πλήρης δικογραφία και να οδηγήσει τον άνθρωπο αυτό εκεί που πρέπει να καταλήξει».

Η Σοφία Μπεκατώρου κατέληξε ότι μέσα από την πλατφόρμα μπορεί να υπάρξει συμβουλευτική θεραπεία με τη συγκατάθεση του ατόμου που κάνει την καταγγελία αλλά και νομική κατεύθυνση για υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστεί αν το επιθυμεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments