Οικονομία

Eurostat: Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Eurostat: Τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στο 4,9% άγγιξε τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat στην ΕΕ των 27 ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,2%.

Που καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (2,4%), στην Πορτογαλία (2,6%) και στη Γαλλία (3,4% ενώ τα υψηλότερα στη Λιθουανία (9,3%), στην Εσθονία (8,6%) και στην Ουγγαρία (7,5%).

Τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη αύξηση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+2,57%), ακολουθούμενες από υπηρεσίες (+1,16%), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,6%) και τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+0,49%). Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός άγγιξε το 4%.

Ευρωζώνη: “Εκτοξεύθηκε” ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

“Εκτοξεύθηκε” το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο – που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία – από 4,1% τον Οκτώβριο και πάνω από τις προσδοκίες για μία αύξησή τους κατά 4,5%.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, αλλά και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατέγραψαν άνοδο πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τι υποστηρίζει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου.Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια – ρεκόρ όλο το 2022, παρά το ότι πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments