Οικονομία

Ευρωζώνη: “Εκτοξεύθηκε” ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Ευρωζώνη: “Εκτοξεύθηκε” ο πληθωρισμός το Νοέμβριο
Ευρωζώνη: “Εκτοξεύθηκε” το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

“Εκτοξεύθηκε” το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο – που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία – από 4,1% τον Οκτώβριο και πάνω από τις προσδοκίες για μία αύξησή τους κατά 4,5%.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, αλλά και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατέγραψαν άνοδο πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τι υποστηρίζει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου.Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια – ρεκόρ όλο το 2022, παρά το ότι πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί

Για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αναφέρθηκε προ ημερών η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί και έτσι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να συσφίξει την πολιτική της γιατί αυτό θα εμπόδιζε την ανάκαμψη. Bild εναντίον Λαγκάρντ

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ωθούμενος από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα πιέζεται από την πανδημία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης από την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Όταν αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός – με τα σημερινά δεδομένα – δεν είναι λογικό να αντιδράσουμε με σύσφιξη της πολιτικής. Η σύσφιξη θα επηρέαζε την οικονομία, αφού θα είχε περάσει το σοκ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments