Οικονομία

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα – Σε αναστολή οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα – Σε αναστολή οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο
Τουρκία: Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Τουρκία με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας καθημερινά να είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Επιταχύνθηκε σήμερα Παρασκευή η κρίση του τουρκικού νομίσματος καθώς έκανε βουτιά στο 8% κάτι που αποτέλεσε νέο ιστορικό χαμηλό.

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Τουρκία με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας καθημερινά να είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Επιταχύνθηκε σήμερα Παρασκευή η κρίση του τουρκικού νομίσματος καθώς έκανε βουτιά στο 8% κάτι που αποτέλεσε νέο ιστορικό χαμηλό.

Πόσο υποχώρησε η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 17,0705 λίρες ανά δολάριο, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα, για πέμπτη φορά αυτό τον μήνα.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας περιόρισε τις απώλειες της λίρας, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16,5 στις 13.16. Στο επίπεδο αυτό, οι απώλειες της φέτος ανέρχονται στο 55%, με το 37% να σημειώνεται τις τελευταίες 30 ημέρες – προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση την τουρκική οικονομία.

Η απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο – η τελευταία έγινε χθες – εκτίναξε τον πληθωρισμό πάνω από το 21%.

Το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναγκάστηκε να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments