Οικονομία

Μητσοτάκης: Έρχονται ανακοινώσεις για μείωση του κόστους σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Μητσοτάκης: Έρχονται ανακοινώσεις για μείωση του κόστους σε φυσικό αέριο και ρεύμα
Μητσοτάκης: Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα.

Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά.

Το ράλι στις τιμές των ενεργειακών φέρνει νέα μέτρα

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά και το ράλι τιμών επισπεύδει τις αντιδράσεις για νέα μέτρα ελάφρυνσης στα νοικοκυριά.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αναμένεται να ανακοινώσει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά. Η έκπτωση θα ανέλθει στο 30% για τον Δεκέμβριο και θα υπάρξει και μέριμνα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα έχει έκπτωση από 66-90 ευρώ με βάση τη μείωση που θα ισχύσει για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έκπτωση από 39-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στο α’ τρίμηνο του 2022, ωστόσο θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να ευνοηθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα για τους αγρότες

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε ήδη από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι έχει ήδη εξαγγελθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης σε περίπου 200.000 δικαιούχους- μέλη αγροτικών συνεταιρισμών ύψους 50 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διευρυνθούν οι δικαιούχοι κι ενδεχομένως να ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης.

Πάνω από 1 δις “δίχτυ προστασίας” το Δεκέμβριο

Με “τριπλή” ενίσχυση απαντά η κυβέρνηση στην ενεργειακή κρίση για την στήριξη των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και των υγειονομικών. Συνολικά θα ενισχυθούν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες από τα μέτρα στήριξης. Μητσοτάκης στο υπουργικό

Ο “χάρτης” των μέτρων στήριξης

Το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο περιλαμβάνει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ μαζί με τα τρία μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.

Επίδομα θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα

Η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, 18 για τον Οκτώβριο και 39 για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδουν όλες οι εταιρίες παροχής από τις 27 Νοεμβρίου -και μέχρι τις αρχές του 2022.

Ποιες οι χρεώσεις για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες

Για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 50 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας και την επιδότηση της πολιτείας. Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι μηδενική.

Για κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 60 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας και την επιδότηση της πολιτείας. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 3 ευρώ.

Πάνω από 500.000 νοικοκυριά θα λάβουν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης έως τις 10 Δεκεμβρίου. Ήδη μέχρι χθες είχαν εγκριθεί 452.000 αιτήσεις και όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την προκαταβολή πρέπει να σπεύσουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ έως 29 Νοεμβρίου.

Τριπλή ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, υγειονομικούς

Τριπλή ενίσχυση αναμένεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς. Δείτε τους δικαιούχους:

  • 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου 250 ευρώ
  • 173.000 δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 250 ευρώ
  • 100.000 δικαιούχοι υγειονομικοί. Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments