Οικονομία

Προϋπολογισμός 2022: Τρία νέα μέτρα, παρεμβάσεις 3 δισεκατομμύρια και επτά στόχοι

Προϋπολογισμός 2022: Τρία νέα μέτρα, παρεμβάσεις 3 δισεκατομμύρια και επτά στόχοι
Προϋπολογισμός 2022: Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2022, όπου το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2022, όπου το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων.

Δια στόματος του πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν τρία νέα μέτρα στήριξης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε τους επτά στόχους για το νέο έτος, καθώς και τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στο ενεργειακό πεδίο ήδη ανακοινώθηκαν από τον Οκτώβριο, πλέγμα μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ ο οικονομικός κορβανάς της κυβέρνησης, περιείχε και κοινωνικές παροχές. Ανάμεσα σε αυτές του 2021 ξεχωρίζει το διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε περίπου 273.000 νοικοκυριά αλλά και η ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς, ΑμεΑ.

Τρία νέα μέτρα στήριξης

Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Παρεμβάσεις 3 δισεκατομμύρια και επτά στόχοι

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε 7 στόχους και 8 προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία και την ενίσχυση των νοικοκυριών. Γι’ αυτό, όπως είπε, υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η αύξηση της κρατικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου,
  • η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης,
  • ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο,
  • πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία
  • επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες

Ποιοι οι επτά στόχοι για το 2022

  • Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το 2021, που ήδη, επιτυγχάνεται.
  • Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από το 2021 που ήδη, επιτυγχάνεται.
  • Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, από το 2021 καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της φτώχειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022, όπου ήδη συστημικές τράπεζες θα το επιτύχουν αυτό, από εφέτος.
  • Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, μέσα από την ισχυρή και διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments