Οικονομία

Χατζηδάκης: Εκκρεμείς συντάξεις τέλος από το 2022

Χατζηδάκης: Εκκρεμείς συντάξεις τέλος από το 2022
Χατζηδάκης: Ικανοποιημένος από τη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ενώ δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα με τις κύριες εκκρεμείς συντάξεις θα λυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ικανοποιημένος από τη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ενώ δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα με τις κύριες εκκρεμείς συντάξεις θα λυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” σημείωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν εκσυγχρονιστεί εκ βάθρων ο ΕΦΚΑ. Για να καταπολεμηθούν οι παθογένειες δεκαετιών, θα τοποθετηθούν διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβραβεύονται οι παραγωγικοί υπάλληλοι, ενώ αντίθετα θα οδηγούνται στο πειθαρχικό οι βραδυπορούντες και οι στενόμυαλοι γραφειοκράτες, στους οποίους κηρύσσει ανοιχτό πόλεμο.

Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2022

“Πολλοί δυσπιστούσαν για το αν θα καταφέρναμε να αντιμετωπίσουμε το “βουνό” των εκκρεμών συντάξεων. Πέρα από όσα έγιναν το 2020, δείτε τι έχουμε επιτύχει από το Γενάρη: Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα τους ρυθμούς απονομής συντάξεων. Τον Οκτώβριο είχαμε σχεδόν 21.500 απονομές. Το Νοέμβριο πήγαμε ακόμα καλύτερα, καθώς οι εκκαθαρίσεις συντάξεων ξεπέρασαν τις 25.200. Που είναι ρεκόρ μηνός όλων των εποχών! Έχουμε όμως και ρεκόρ έτους καθώς ήδη στο 11μηνο του 2021, έχουμε ξεπεράσει τις 200.000 απονομές, ενώ πέρσι είχαμε 160.000 και πρόπερσι μόλις 130.000. Αν αυτό δεν θεωρείται αντιμετώπιση του προβλήματος τότε τι θεωρείται; Σημειώστε δε, ότι το 50% της μείωσης των εκκρεμοτήτων έχει επιτευχθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, καθώς τώρα έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Παράλληλα, μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες δαπάνες για συντάξεις από 433 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο σε 300 εκατ. τον Νοέμβριο. Δεν είναι μικρό αυτό. Ούτε αυτονόητο. Είναι το αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης προσπάθειας” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ

“Εισάγουμε ρυθμίσεις για να λειτουργήσει στη πράξη ο ΕΦΚΑ προς όφελος των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Για να λυθούν τα χέρια απέναντι στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στην παράνοια τού «αυτό δεν γίνεται»! Τι αλλάζει; Θα επιλέγονται διευθυντικά στελέχη τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Επεκτείνεται και καθίσταται πιο δίκαιος ο θεσμός των μπόνους για την επιβράβευση των παραγωγικών υπαλλήλων. Δημιουργούνται παράλληλα μηχανισμοί ελέγχου και κυρώσεων για όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αποκλείονται οι συνδικαλιστές από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εισάγεται ένα γρηγορότερο σύστημα προμηθειών. Αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία του Φορέα” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον κατώτατο μισθό

“Για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Tο ακριβές της ύψος δεν το γνωρίζουμε ακόμη- όχι μόνο διότι δεν έχουμε τα στοιχεία για το πώς θα “κλείσει” οικονομικά το 2021, αλλά επίσης διότι δεν έχουμε και τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων. Εισηγήσεις οι οποίες απαιτούνται άλλωστε από το σχετικό νόμο που καθορίζει τη σχετική διαδικασία αναπροσαρμογής. Μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022” είπε για τον κατώτατο μισθό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments