Διεθνή

Covid: Το ανδρικό σπέρμα μπορεί να έχει χειρότερη ποιότητα για λίγους μήνες μετά από λοίμωξη κορωνοϊού

Covid: Το ανδρικό σπέρμα μπορεί να έχει χειρότερη ποιότητα για λίγους μήνες μετά από λοίμωξη κορωνοϊού
Covid: Μελέτες πρέπει να εξακριβώσουν καθώς και να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη μετά από λοίμωξη κορωνοϊού.

Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μπορεί να μεταβληθεί λίγους μήνες μετά την ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με μια μικρή βελγική επιστημονική έρευνα. Το ίδιο το σπέρμα δεν έδειξε να περιέχει και να είναι ικανό να  μεταδώσει τον κορωνοϊό, όμως τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανώς να αντιμετωπίσουν λίγες δυσκολίες , λόγω του μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και της μικρότερης κινητικότητάς τους. Covid

Δειγματοληψίες σπέρματος σε 120 άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών

Οι σπουδαίοι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γκίλμπερ Ντόντερς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας, οι οποίοι ερεύνησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility & Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έκαναν δειγματοληψίες σπέρματος σε 120 άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών, κατά μέσο όρο 52 μέρες αφότου δεν είχαν πια συμπτώματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εξακριβώθηκε ότι από τους 120 άνδρες που έδωσαν δείγμα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάρρωσή τους από κορωνοϊό, το 60% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 37% μειωμένη ποσότητα για αναπαραγωγή. Από τους άνδρες που πρόσφεραν δείγμα σπέρματος έναν έως δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους από κορωνοϊό, το 37% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 29% μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα αφότου είχαν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ανάρρωση τους, το 28% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 6% μειωμένο αριθμό τους.

Covid

Το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη μετά την λοίμωξη από Covid

Οι ερευνητές τόνισαν  ότι «τα ζευγάρια με επιθυμία για εγκυμοσύνη πρέπει να προειδοποιηθούν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά από λοίμωξη Covid-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή». Συμπέραναν ότι στους περισσότερους άνδρες η ποιότητα του σπέρματος θα έχει βελτιωθεί περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως υπογράμμισαν ότι περαιτέρω μελέτες πρέπει να το εξακριβώσουν αυτό, καθώς επίσης να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη σε μια μειονότητα ανδρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments