Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Το Twitter δεν προστατεύει τις γυναίκες στο διαδίκτυο

Διεθνής Αμνηστία: Το Twitter δεν προστατεύει τις γυναίκες στο διαδίκτυο
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Το Twitter δεν τηρεί τις υποσχέσεις του για την προστασία των γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαδικτυακής κακοποίησης, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων του Twitter βαθμολογεί το ιστορικό της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την εφαρμογή μιας σειράς συστάσεων για την αντιμετώπιση της κακοποίησης κατά των γυναικών στην πλατφόρμα.

«Παρά την όποια ευπρόσδεκτη πρόοδο που προκύπτει από τις συστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν στην Κάρτα Αποτελεσμάτων 2020 της Διεθνούς Αμνηστίας, το Twitter χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη διαδικτυακή κακοποίηση των γυναικών και των περιθωριοποιημένων ομάδων», επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει εφαρμόσει πλήρως μόνο μία από τις δέκα συστάσεις της.

«Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για βελτίωση της πλατφόρμας, το Twitter εξακολουθεί να μην τηρεί τις υποσχέσεις του για την προστασία των χρηστριών σε υψηλότερο κίνδυνο διαδικτυακής κακοποίησης», δήλωσε ο Michael Kleinman, διευθυντής τεχνολογίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία ΗΠΑ.

«Για μια εταιρεία της οποίας η αποστολή είναι να “δίνει σε όλες και όλους τη δυνατότητα να δημιουργούν και να μοιράζονται ιδέες χωρίς εμπόδια”, έχει γίνει απολύτως σαφές ότι οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες ομάδες αντιμετωπίζουν δυσανάλογες απειλές για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

Έρευνα που παραγγέλθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που είναι πιο ενεργές στην πλατφόρμα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση, σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές – 40% των γυναικών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα περισσότερο από μία φορά τη μέρα αναφέρουν ότι έχουν βιώσει κακοποίηση, σε σύγκριση με το 13% που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Παρόλο που το Twitter έχει αυξήσει τις διαθέσιμες πληροφορίες μέσω του Κέντρου Βοήθειας και των Εκθέσεων Διαφάνειας και έχει ξεκινήσει νέες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, το πρόβλημα παραμένει.

Σε απάντηση αυτής της έκθεσης, το Twitter ανέφερε προς τη Διεθνή Αμνηστία τα εξής: «Δεσμευόμαστε να πειραματιζόμαστε δημόσια με λύσεις προϊόντων τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστριές/ες μας και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουν οι ίδιες/οι την εμπειρία τους. Παρόλο που αρκετές από αυτές τις αλλαγές δεν αποτυπώνονται άμεσα στον Πίνακα Αποτελεσμάτων της έκθεσής σας, πιστεύουμε πως αυτές οι βελτιώσεις θα επιτρέψουν τελικά στις πιο ευάλωτες κοινότητές μας να συμμετέχουν καλύτερα στην ελεύθερη έκφραση χωρίς φόβο, έναν στόχο που μοιραζόμαστε με τη Διεθνή Αμνηστία».

Ωστόσο, το Twitter πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα, καθώς και όλοι οι χρήστες, σε όλες τις γλώσσες – να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα χωρίς τον φόβο της κακοποίησης, κατά τη Διεθνή Αμνηστία ενώ, όπως αναφέρει, έχει την ηθική υποχρέωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων παρέχοντας αποτελεσματική επανόρθωση για τυχόν πραγματικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους χρήστες του.

«Καθώς ο κόσμος μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους ψηφιακούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι κρίσιμο το Twitter να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του στη βελτίωση των διαδικτυακών εμπειριών όλων των χρηστών ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments