Πολιτική

Οικονόμου: Αυτοί είναι οι νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της κυβέρνησης

Οικονόμου: Αυτοί είναι οι νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της κυβέρνησης
Οικονόμου: Αλλαγές στις θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Αλλαγές στις θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Δείτε όλα τα ονόματα

 • Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου στη θέση της Σοφίας Νικολάου
 • Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Η Ολυμπία Αναστασοπούλου στη θέση της Βίκυς Λοΐζου
 • Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Ο Δημήτρης Γαλαμάτης στη θέση του Γιάννη Μαστρογεωργίου
 • Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης στη θέση της Αθηνάς Καλύβα
 • Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση του Παναγιώτη Πρεζεράκου
 • Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Ο Πέτρος Βαρελίδης στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση
 • Γενική Γραμματεία Δασών (νέα): Κωνσταντίνος Αραβώσης
 • Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας): Άννα Στρατινάκη
 • Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας): Ελένη Γιώτη
 • Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Ο Ηρακλής Μοσκώφ στη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη
 • Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου στη θέση του Φώτη Κουρμούση
 • Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (νέα): Γιάννης Μαστρογεωργίου
 • Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (νέα): Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Ελλάδα

Τα βιογραφικά των γενικών και ειδικών γραμματέων

 • Ειρήνη Αγαπηδάκη – Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, έχει δεκαετή ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

 • Μαριαλενα Αθανασοπουλου – Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου έχει πολυτετή εμπειρία ως οικονομολόγος σε διεθνής οργανισμούς. Εχει εργαστει ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με σημαντικο ρόλο στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες) και μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (Λος Άντζελες) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (MSC). Εχει συμμετασχει σε πολλαπλα επιμορφωτικα προγραμματα αναπτυξης δεξιοτητων διαπραγματευσης και ηγεσίας (Harvard Business School, Vlerick Business School, Wharton και OECD). Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια.Το ερευνητικό της πεδίο είναι η διεθνής μακροοικονομία, με έμφαση στην ανάλυση βιωσιμότητας και αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικες επιπτωσεις της κλιματική αλλαγής.

 • Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Ειδικό Γραμματέας Δημοσιονομικών Ελέγχων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι απόφοιτος από την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΕΑΠ) μεταπτυχιακές σπουδές σε Crisis Management and Mass Disasters and emergencies (ΕΚΠΑ) και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (ΕΣΔΥ) και διδακτορικό τίτλο με αντικείμενο τη Διαχείριση Κρίσεων στη Δημόσια Διοίκηση (ΕΚΠΑ). Εργάστηκε, μεταξύ των άλλων, ως Ειδικός Γραμματέας υπεύθυνος του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) για την Παρακολούθηση και Αξιολόγηση του Κυβερνητικού Έργου ,Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και ως Διευθυντής της Δ/νσης Προγραμματισμού και Ελέγχου της Αρχής Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είχε την ευθύνη για τον Έλεγχο της ουσιαστικής λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ μέσω του Προγραμματισμού, Συντονισμού, Διενέργειας και Επαλήθευσης Ελέγχων σε φορείς υλοποίησης, Διαχειριστικές Αρχές και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς που υλοποιούσαν ή/και διαχειρίζονταν την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων (SF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2007-2013 & ΕΣΠΑ 2014-2020) καθώς και των Προγραμμάτων Μεταναστευτικών Ροών (Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, Ταμείο Επιστροφής, Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και Ταμείο Ένταξης), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συμμετείχε σε συναντήσεις Εργασίας Προγραμματισμού με Τεχνικά Κλιμάκια των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διετέλεσε τακτικό Μέλος της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ), τακτικό Μέλος του Α.Κ.Α.Γ.Ε, τακτικό Μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

 • Ολυμπία Αναστασοπούλου – Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Αριστούχος Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εικοσαετή πλέον εμπειρία και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχω συνεργαστεί με μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες/οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στον εμπορικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Μιλάω αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είμαι μητέρα δύο αγοριών, 20 και 17 ετών. Το 2010 εκλέγομαι Δημοτική Σύμβουλος Π. Φαλήρου και υπηρετώ με συνέπεια και ήθος.

 • Κωνσταντίνος Αραβώσης – Γενικός Γραμματέας Δασών

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας). Κάτοχος M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικής διατριβής στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας.

Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στο ΕΜΠ, Καθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Επίσης είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και Συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Υπήρξε Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Περιβάλλοντος.

Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων. Είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων και συντονιστής σημαντικών ερευνητικών έργων. Έχει οργανώσει 11 Διεθνή Συνέδρια.

Υπήρξε συνιδρυτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.

 • Πέτρος Βαρελίδης – Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Προσωπικά στοιχεία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 11-2-1969 ΑΘΗΝΑ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 1998 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999

Έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών, Σπουδές

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (6/1991)

Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1/2004)

Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ (11/1999)

Γλώσσες

-Αγγλικά, άριστα (Proficiency, December 1990).

-Γαλλικά, άριστα (Diplome d’ Etudes Superieures, 1985 and Attestation d’ Option Traduction of French Academy, 1990)

-Ισπανικά, καλά (Diploma Basico de Espanol, February 1998).

25.2.2021 έως σήμερα: Ειδικός επιστήμονας στη Δ/νση Διεθνών και Ευρ. Δραστηριοτήτων με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη του σχεδίου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, του ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο Διαχείρισης αποβλήτων» και της ΚΥΑ 90439/1846 «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων». Είναι εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ σε θέματα ταξονομίας, εμπειρογνώμονας για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στην ομάδα παρακολούθησης του ΕΣΕΚ, μέλος της ομάδας έργου για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών στο πλαίσιο του ειδικού πόρου που έχει δημιουργηθεί στην Οδηγία ΕΤS, συμμετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης της αναθεώρησης της Οδηγίας ETS κλπ.

Δεκ. 2019 έως σήμερα: Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ του Ευρ. Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Οκτ. 2016 – Φεβ. 2021: Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (πρώην ΕΚΠΑΑ), όπου, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη των δύο τελευταίων εκθέσεων περιβάλλοντος της χώρας και είχε συμμετοχή στην εναρμόνιση του ενωσιακού δικαίου (Οδηγία 2016/2284 NEC, Οδηγία 2014/52 για τις ΜΠΕ, Οδηγία 2015/2193 για τις μεσαίου μεγέθους εγκαταστάσεις καύσης, Οδηγία 2015/412 για τη μονομερή απαγόρευση της καλλιέργειας των ΓΤΟ, Οδηγία 2015/720 για την πλαστική σακούλα, ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος κλπ.).

Απρ. 2015 – Οκτ. 2016: Ειδικός επιστήμονας στη Δ/νση Διεθνών και Ευρ. Δραστηριοτήτων, με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις των ενωσιακών Οδηγιών και Κανονισμών συμπεριλαμβανομένου του ETS και της δημιουργίας του ειδικού πόρου για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών καθώς και των εγχειριδίων των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών, στις εναρμονίσεις του ενωσιακού δικαίου κλπ.

Αύγ. 2013 – Απρ. 2015: Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας προήδρευε της Ομάδας Εργασίας Περιβάλλοντος για θέματα βιοποικιλότητας και ΓΤΟ, καθώς και περιβαλλοντικών προδιαγραφών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οχημάτων.

Φεβ. 2013 – Ιούλ. 2013: Ειδ. Σύμβουλος διαδοχικών Υπουργών ΠΕΚΑ για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Απρ. 2012 έως Ιαν. 2013: Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Κύπρου στην ΕΕ, όπου προήδρευε στην Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος του Ευρ. Συμβουλίου με αντικείμενο νομοθετικές προτάσεις όπως η ανακύκλωση των πλοίων, η χημική ρύπανση των υδάτων, η ανακύκλωση των μπαταριών, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα κλπ..

Ιαν. 2010 – Απρ. 2012: Ειδ. Σύμβουλος των διαδοχικών Γεν. Γραμματέων του ΥΠΕΚΑ με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη του ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Μάρτ. 2009 – Οκτ. 2009: Ειδικός επιστήμονας στη Δ/νση Διεθνών και Ευρ. Δραστηριοτήτων.

Νοέμ. 2005 – Φεβ. 2009: Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην ΕΕ με συμμετοχή στη διαπραγμάτευση θεμάτων αποβλήτων, υδάτων, αέριας ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής, αειφόρου ανάπτυξης, βιοποικιλότητας κλπ..

Δεκ. 2001 – Νοεμ. 2005: Ειδικός επιστήμονας στο Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων, όπου συμμετείχε στη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου για τα θέματα ανακύκλωσης αποβλήτων.

1992 – Δεκ. 2001: εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments