Διεθνή

Φαραώ Αμενχοτέπ Α’: Η αποκάλυψη των μυστικών της μούμιας 3.500 χρόνια μετά τον θάνατό του

Φαραώ Αμενχοτέπ Α’: Η αποκάλυψη των μυστικών της μούμιας 3.500 χρόνια μετά τον θάνατό του
Φαραώ Αμενχοτέπ Α': Το ψηφιακό "ξετύλιγμα" της μούμιας προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες και κατέρριψε προηγούμενους μύθους ύστερα από 3.500 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Με το στενό του πιγούνι, τη μικρή μύτη και τα σγουρά μαλλιά φαίνεται να μοιάζει σωματικά με τον πατέρα του ο Φαραώ Αμενχοτέπ Α’ και αν και αρκετά παράλογο για κάποιον που έζησε πριν από 3.500 χρόνια, έχει πολύ γερά  δόντια μέχρι και σήμερα.

H καθηγήτρια ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου Σαχάρ Σαλίμ  μίλησε για το μουμιοποιημένο σώμα του φαραώ Αμενχοτέπ Α’ (Αμένωφις Α΄), ενός βασιλιά πολεμιστή που αποτελεί έως και σήμερα μυστήριο που δεν κατάφερε κανείς να εξερευνήσει στην σύγχρονη εποχή. Φαραώ Αμενχοτέπ Α'

Θάφτηκε με τα κοσμήματα του

Η Σαλίμ, είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθούν να εξερευνήσουν με  μεγάλη επιτυχία τον Αμενχοτέπ αλλά δεν το κάνουν  με τον κλασσικό τρόπο. Ο τρόπος που έχουν επιλέξει είναι μόνο ψηφιακά. Τα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία σάρωσης 3D υπολογιστικής τομογραφίας (CT), είναι συγκλονιστικά και συναρπαστικά. Διαθέτουν ακριβείς λεπτομέρειες για την εμφάνισή του και τη χλιδή των κοσμημάτων με τα οποία θάφτηκε μαζί τους μη αποχωρώντας τα .

«Ο Αμενχοτέπ Α′ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε», λέει ο Σαλίμ. «Είχε ύψος 1.69 μ. ύψος, είχε υποβληθεί σε περιτομή και είχε καλά δόντια. Φορούσε 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη με χρυσές χάντρες. Φαίνεται πως έμοιαζε σωματικά με τον πατέρα του…είχε ένα στενό πιγούνι, μια μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα πάνω δόντια».

Φαραώ Αμενχοτέπ Α'

Ο εγκέφαλος του Αμενχοτέπ είναι άθικτος

Η Σαλίμ, είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που αναρτήθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Medicine και όπως ισχυρίζεται το γεγονός ότι τα δόντια του Αμενχοτέπ Α′ ήταν σε τόσο καλή κατάσταση αποτελεί και απόδειξη της «καταπληκτικής δουλειάς» που είχε γίνε κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης.

«Τα μουμιοποιημένα σώματα διατηρήθηκαν καλά. Ακόμη και τα μικροσκοπικά οστά μέσα στα αυτιά διατηρήθηκαν. Χωρίς αμφιβολία τα δόντια του Αμενχοτέπ Α′ ήταν καλοδιατηρημένα. Πολλές βασιλικές μούμιες είχαν άσχημα δόντια».

Η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian, ανακάλυψε επίσης ότι ο εγκέφαλος του Αμενχοτέπ είναι άθικτος, σε αντίθεση με άλλων φαραώ, όπως του Τουταγχαμών και του Ραμσή Β’.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments