Ελλάδα

Σοκ και δέος μπροστά στην Όμικρον

Σοκ και δέος μπροστά στην Όμικρον
Παραλλαγή Όμικρον: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης, αλλά και τα νέα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση.

Μάχη με το χρόνο, δίνει η κυβέρνηση, στο διαρκή πόλεμο απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Η χώρα ζει κυριολεκτικά κάτω από το φάντασμα της πανδημίας. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με απίστευτη ταχύτητα ενώ οι επιστήμονες φωνάζουν για μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών.

Στην Ευρώπη η Όμικρον έχει διαπεράσει κάθε παραγωγικό και κοινωνικό ιστό. Μεγαλύτερες ή μικρότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν διακόψει πολλές από τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Η Όμικρον χτίζει κυριολεκτικά ένα ιστό αράχνης γύρω από τις κοινωνίες.

Στην Ελλάδα η μάχη τώρα ξεκίνησε

Με ότι συνεπάγεται αυτό και στην υπερμετάδοση και στη πίεση στο σύστημα υγείας, που προσώρας δείχνει να αντέχει. Τα χθεσινά μέτρα που έχουν άμεση ισχύ, στοχεύουν στη δημιουργία κάποιας προστασίας. Είναι εμφανές πως κάθε ημέρα κερδισμένη είναι βήμα προς τη προστασία των πολιτών. Την ίδια «καθυστέρηση» προσπαθούν να παίξουν και οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης που βλέπουν τους πληθυσμούς τους, να αποδυναμώνονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες επιστήμονες, η Όμικρον έχει μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης, μειωμένες αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Με συνέπεια οι ασθενείς-κυρίως οι πλήρως εμβολιασμένοι-να δύνανται να την αντιμετωπίζουν ελαφρά. Τεράστιο κέρδος για τη δημόσια υγεία και για το δημόσιο σύστημα υγείας. Το αντίστροφο με τη Δέλτα θα σήμαινε κυριολεκτικά απόλυτη καταστροφή καθώς τα μπλοκαρισμένα νοσοκομεία αποτελούν και εστίες υπερμετάδοσης.

Η επόμενη ημέρα των μέτρων, δεν απέχει παρά πολύ από τη προηγούμενη

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, σε μια εβδομάδα περίπου ή και νωρίτερα θα συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να επανεξετάσει με τα νεωτέρα δεδομένα του τριημέρου της πρωτοχρονιάς την όλη κατάσταση. Ένα τριήμερο που πολλοί το αντιμετωπίζουν με τρόμο. Το αντίστοιχο των Χριστουγέννων ήταν η αφορμή για να κυριαρχήσει η Όμικρον. Όλοι ελπίζουν πως οι συνθήκες περιορισμού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποδώσουν. Έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι από την επιστημονική ομάδα έχουν εισηγηθεί την εφαρμογή ενός γενικού lock down. Μερικοί προτείνουν την καθυστερημένη έναρξη της λειτουργίας των σχολείων ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται τον απόλυτο περιορισμό των μη εμβολιασμένων.

Φαίνεται, όμως, πως δεν είμαστε μακριά από την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει πως η όποια εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν θα είναι σε κοινωνικές ομάδες αλλά σε ηλικιακές κατηγορίες. Το ίδιο συζητούν και στην Ευρώπη. Με το νέο χρόνο τα επόμενα βήματα θα είναι προς αυτή τη κατεύθυνση.  Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη ο οποίος χθες ανακοίνωσε τα νέα μέτρα είναι θέμα χρόνου να ανοίξει περαιτέρω ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τον υπουργό να τονίζει: «Ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών το ποσοστό εμβολιασμού υπερβαίνει το 90% είτε με όσους έχουν κάνει το εμβόλιο είτε με όσους έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους» και πρόσθεσε πως:«το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμηθεί από την κυβέρνηση όλο το πλαίσιο και αυτό της υποχρεωτικότητας ως προς τους εμβολιασμούς αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments