Διεθνή

Πόσο φιλικά στο περιβάλλον είναι τα οικολογικά προϊόντα;

Πόσο φιλικά στο περιβάλλον είναι τα οικολογικά προϊόντα;
Οι ιδέες για δώρα φιλικά στο περιβάλλον είναι πολλές, όμως το υλικό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο

Όλο και περισσότερα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον κυκλοφορούν στην αγορά: παγούρια χωρίς πλαστικό, ρούχα από βιολογικά υφάσματα και πληθώρα αντικειμένων από μπαμπού. Ωστόσο το υλικό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Πριν επιλέξουμε θα πρέπει να διερευνήσουμε πού έχει παραχθεί κάθε προϊόν, από πού προέρχεται και τι διάρκεια ζωής έχει.

Πολλές εταιρίες ρουχισμού χρησιμοποιούν υλικά όπως βαμβάκι και μαλλί αντί για συνθετικές ίνες από πετρέλαιο που βλάπτουν το περιβάλλον. Καθοριστικό είναι αν η παραγωγή των ρούχων έγινε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αν περιορίστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας McKinsey, που επικαλείται δημοσίευμα της Deutsche Welle, η βιομηχανία της μόδας εκπέμπει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Ντόπια προϊόντα

Στο αποτύπωμα άνθρακα παίζει σημαντικό ρόλο η εφοδιαστική αλυσίδα στην παραγωγή ενός ρούχου. Ένα πουλόβερ που πλέχτηκε στην άλλη άκρη της γης προκαλεί φυσικά μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα πουλόβερ τοπικής παραγωγής. Είναι αυτονόητο ότι τα μεταχειρισμένα δώρα έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το μπαμπού

Σκελετοί γυαλιών, κούπες, ακόμα και ποδήλατα: Το μπαμπού αποτελεί μια οικολογική εναλλακτική επιλογή για προϊόντα, επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και είναι βιοδιασπώμενο. Αν όμως τα δάση κοπούν και χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα στις φυτείες μπαμπού ή η παρασκευή των προϊόντων περιλαμβάνει χημικά και είναι ενεργοβόρα, – τότε το μπαμπού κάθε άλλο παρά βιώσιμο μπορεί να θεωρηθεί.

Συνδρομή αντί για DVD

Οι υπηρεσίες streaming υπόσχονται στιγμές απόλαυσης, χωρίς… συσκευασία. Χρησιμοποιούν όμως σημαντικές ποσότητες ρεύματος. Έρευνα του 2019 δείχνει ότι το 4% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέκυψαν από το streaming και την ψηφιακή υποδομή. Επομένως οι υπηρεσίες αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον μόνο όταν το ρεύμα που χρησιμοποιούν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νόστιμα δώρα

Μια ακόμη επιλογή δώρου είναι τα γλυκά και τα τρόφιμα. Και εδώ όμως θα πρέπει να δούμε προσεκτικά το αποτύπωμα άνθρακα. Όχι μόνο σε σχέση με τη μεταφορά του προϊόντος, αλλά και την παραγωγή τους. Τυριά και σοκολάτες ευθύνονται για μέχρι και 20 φορές περισσότερες εκπομπές ρύπων από μια ποικιλία φρούτων ή ξηρών καρπών.

Σχετικά μικρό αποτύπωμα άνθρακα έχουν δώρα όπως εισιτήρια για το σινεμά ή μια συναυλία, ένα γεύμα ή ένα ταξίδι. Αρκεί βέβαια το ταξίδι να γίνει με το τραίνο και όχι το αεροπλάνο και το ξενοδοχείο να μην βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης. Η προσφορά μάλιστα σε “οικολογικά” ξενοδοχεία μεγαλώνει συνεχώς. Εδώ παίζει ρόλο η διεθνής πιστοποίηση βιωσιμότητας και όχι τόσο όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα ξενοδοχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments