Ελλάδα

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα σήμερα

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα σήμερα
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα από τις 10:00 μέχρι τις 18:00.

Το εορταστικό ωράριο που έχει συμφωνηθεί από τους ιδιοκτήτες ορίζει ότι τα καταστήματα σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο 1η Ιανουαρίου και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά.  Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όλοι θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τύπου Ν95.

Για όσους θέλουν να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για το ρεβεγιόν, τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ..

Το ωράριο των καταστημάτων

Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021: 10.00 – 21.00
  • Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021: 10.00 – 21.00
  • Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021: 10.00 – 18.00
  • Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022: Αργία
  • Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022: Κλειστά

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. κατά την εορταστική περίοδο με εξαίρεση την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οπότε θα κλείσουν στις 8 μ.μ.

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρου είναι υποχρεωτική, ενώ μάσκα τύπου ΚΝ95 ή διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική για το σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η παραβίαση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας επισύρει το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και στους εξωτερικούς χώρους.   Γεωργιάδης

Τι είναι οι μάσκες Ν-95

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν. Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.

Είναι ένας εξοπλισμός ατομικής προστασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της συγκεκριμένης μάσκας είναι μεγαλύτερο από τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments