Οικονομία Άποψη

Κατώτατος μισθός: Ποδαρικό με αύξηση έως και 195 ευρώ μηνιαίως

Κατώτατος μισθός: Ποδαρικό με αύξηση έως και 195 ευρώ μηνιαίως
Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ τέθηκε από 1 Ιανουαρίου 2022 η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου.

Σε ισχύ τέθηκε από 1 Ιανουαρίου 2022 η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι κατά 195 ευρώ υψηλότερος ο κατώτατος μισθός αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Πόσο αυξάνεται το 2022

Συγκεκριμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Πως διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας

  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια διαμορφώνεται σε 663 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται σε 861,9 ευρώ

Οι αλλαγές το 2022

Τι αλλάζει το 2022 για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% που έχει αποφασισθεί θα υπάρξουν αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εισφορά αλληλεγγύης

Έχει ανακοινωθεί ήδη η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρούνται και το 2022 οι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για ακόμη έναν χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, από τις έμμεσες αυξήσεις που θα προκύψουν το 2022 από τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments