Οικονομία

Goldman Sachs: Πρόβλεψη σοκ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία το 2022

Goldman Sachs: Πρόβλεψη σοκ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία το 2022
Goldman Sachs: Σε επίπεδα σοκ θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία το 2022 σύμφωνα με σημείωμα από τους Goldman Sachs. Αναμένεται να παραμείνει στο 40% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 ενώ θα ξεπεράσει σίγουρα το 36%.

Σε επίπεδα σοκ θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία το 2022 σύμφωνα με σημείωμα από τους Goldman Sachs. Αναμένεται να παραμείνει στο 40% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 ενώ θα ξεπεράσει σίγουρα το 36%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 36,1% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, με αύξηση 13,58%.

Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου σηματοδοτεί τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Goldman Sachs: Έσπασε τα κοντέρ το 2021 ο πληθωρισμός στην Τουρκίας

Έσπασε τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθώς κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ το Δεκέμβριο στην Τουρκία. Έφθασε ακόμη και στο 36,08% σε ετήσια βάση, που οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ποιο το ύψος του πληθωρισμού

Το ύψος του πληθωρισμού είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης το οποίο εξηγείται από τη μεγάλη υποχώρηση της λίρας που έχει χάσει το 45% της αξίας της απέναντι στο δολάριο σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός, που έφθασε το 21,31% τον Νοέμβριο, έχει γίνει εκρηκτικό πολιτικά θέμα στην Τουρκία, δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2023.

Στις 13,2 λίρες σκαρφάλωσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο στις 31 Δεκεμβρίου. Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο κινήθηκε στο 24,65%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments