Διεθνή

Μελέτη υποστηρίζει ότι οι εμμονικοί με τους celebrities είναι λιγότερο έξυπνοι

Μελέτη υποστηρίζει ότι οι εμμονικοί με τους celebrities είναι λιγότερο έξυπνοι
Η νέα έρευνα θεωρεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με τα κουτσομπολιά του Χόλιγουντ και τους διασημότητες της A-list δεν είναι ευφυείς

Μια ανορθόδοξη έρευνα Ούγγρων ακαδημαϊκών υποστηρίζει πως όσοι ενδιαφέρονται υπερβολικά για τις διασημότητες και τις συνήθειές τους, δεν είναι και τόσο – να το πούμε κομψά – έξυπνοι.

Η νέα έρευνα θεωρεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με τα κουτσομπολιά του Χόλιγουντ και τους διασημότητες της A-list δεν είναι ευφυείς.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychology στα τέλη του περασμένου έτους, υποστηρίζει ότι «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της λατρείας των διασημοτήτων και της χαμηλότερης απόδοσης σε γνωστικά τεστ» που μετρούν τόσο τον αλφαβητισμό όσο και την αριθμητική.

Η μελέτη

Η μελέτη ζήτησε από 1.763 Ούγγρους ενήλικες να κάνουν ένα τεστ λεξιλογίου 30 λέξεων και ένα τεστ αντικατάστασης συμβόλων ψηφίων, προτού συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο «Celebrity Attitude Scale» για να καθορίσουν τα επίπεδα ενδιαφέροντός τους για διάσημους ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» σε μια σειρά δηλώσεων στην Κλίμακα Στάσης Διασημοτήτων, όπως: «Συχνά νιώθω υποχρεωμένος να μάθω τις προσωπικές συνήθειες της αγαπημένης μου διασημότητας» και «Έχω εμμονή με τις λεπτομέρειες της ζωής της αγαπημένης μου διασημότητας».

Μια άλλη δήλωση ναι ή όχι έγραφε: «Αν είχα την τύχη να συναντήσω την αγαπημένη μου διασημότητα και μου ζητούσε να κάνω κάτι παράνομο ως χάρη, μάλλον θα το έκανα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλές βαθμολογίες στην Κλίμακα για τις διασημότητες συσχετίζονται με χαμηλότερες επιδόσεις στα δύο τεστ γνωστικής ικανότητας. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης για το εισόδημά τους, το βιοτικό επίπεδο και τα επίπεδα εκπαίδευσης, προκειμένου να αποκομίσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν οι εμμονικοί με τις διασημότητες έχουν κακή απόδοση στα γνωστικά τεστ επειδή χρησιμοποιούν την εγκεφαλική τους δύναμη σκεπτόμενοι τους A-listers ή αν ήταν προσηλωμένοι στα κουτσομπολιά του Χόλιγουντ επειδή ήταν λιγότερο έξυπνοι εξαρχής.

Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές εάν η λατρεία των διασημοτήτων είναι αιτία ή συνέπεια χαμηλής γνωστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές λένε, επομένως, ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments