Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με το βλέμμα στην «Ο» η κυβέρνηση – Επαναξιολόγηση των στοιχείων για τα σχολεία

Κορωνοϊός: Με το βλέμμα στην «Ο» η κυβέρνηση – Επαναξιολόγηση των στοιχείων για τα σχολεία
Κορωνοϊός: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των σχολείων καθώς τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το 2022. Η κυβέρνηση θα προχωρά σε συνεχή επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των σχολείων καθώς τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το 2022. Η κυβέρνηση θα προχωρά σε συνεχή επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βαγγέλη Παπαδημητρίου στο pagenews.gr τη Δευτέρα ή το αργότερο τη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη των ειδικών και πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα, ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν εκ νέου το σύνολο των μέτρων και ενδεχομένως επιπρόσθετα. Όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίαση, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.

Κορωνοϊός: Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα τα σχολεία μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Η υφυπουργός παραχώρησε συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων. Είναι οδηγία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στον προβληματισμό που διατυπώνεται από επιστήμονες, γονείς και εκπαιδευτικούς για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία εν μέσω ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων και της επικράτησης του νέου μολυσματικού στελέχους Όμικρον που δεν έχει συμπτώματα.

Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στο σχολείο

Ξεκινά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Το υπουργείο Παιδείας για να βοηθήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους απάντησε σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες, τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα αφορά στους εκπαιδευτικούς που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

«Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και

(β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες», απαντά το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση. • Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

• Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. • Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Για τους ανεμβολίαστους μαθητές ή εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς, αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments