Άποψη

Όμικρον: Φως στο βάθος του τούνελ ή παιχνίδι για γερά νεύρα;

Όμικρον: Φως στο βάθος του τούνελ ή παιχνίδι για γερά νεύρα;
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την πορεία της πανδημίας, την ανησυχία των ειδικών και το σχέδιο της κυβέρνησης

Η Ελλάδα πλησιάζει σε θανάτους τα τρομακτικά νούμερα της Ιταλίας. Το τελευταίο μήνα στην Ελλάδα είχαμε 2.203 θανάτους και στην Ιταλία για το ίδιο διάστημα 3.923! Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά στο ευρωπαϊκό έδαφος, σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει διπλάσιο πόσο το θανάτων από τη Γαλλία-6.6 έναντι 3.5-της Γερμανίας -3.1-της Ιταλίας -2.8-της Μεγάλης Βρετανίας -2.51-της Ισπανίας -1.55.

Φωνές έντονου προβληματισμού, ακούγονται και για το άνοιγμα των σχολείων. Καθώς ήδη οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει, υπό την ευρεία έννοια, την Όμικρον ως την «ασθένεια των νέων». Οι μικρότερες ηλικίες νοσούν και μεταδίδουν ταχύτητα τον υιό. Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία της νέας γενιάς επέδειξε μεγάλη ωριμότητα και προχώρησε στον εμβολιασμό της. Οι επιστήμονες το είχαν πει πολύ νωρίτερα πως είναι λίαν επικίνδυνο το εκρηκτικό μείγμα Δέλτα/Όμικρον, για το ασθενές δημόσιο σύστημα της χώρας.

Είναι γεγονός, όμως, πως μεγάλη μερίδα επιστημόνων εκτιμούν πως η παρούσα φάση της έξαρσης δεν θα διαρκέσει πολύ. Η εικόνα που σχηματίζουν προσώρας δείχνει, τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν, πως το επόμενο δεκαπενθήμερο, θα κορυφωθεί η μετάδοση του Όμικρον και σταδιακά θα αρχίσει η εξασθένηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πραγματοποιηθεί εν μια νυκτί. Είναι, όμως, διαφορετικό να ζεις τα απόνερα μιας έξαρσης και διαφορετικό την υπέρμεταδοτικότητα της. Σε αυτό συνηγορούν και ο κ. Μαγιορκίνης και η κ. Γκάγκα. Δεν είναι λίγοι, εκείνοι εντός της επιστημονικής πλευράς που εισηγούνται ακόμη σκληρότερα μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί μια αναγκαία χρονική καθυστέρηση και να διακοπεί εν μέρει η ταχύτητα της μετάδοσης. Εισηγήθηκαν αρκετοί, όμως, το άνοιγμα των σχολείων. Έστω και με βαριά καρδιά…

Αυτό, όμως, που παρατηρείται είναι πως η Όμικρον δεν ανησυχεί τους επιστήμονες όσον αφορά τον θάνατο αλλά τη πίεση που ήδη ασκείται στα νοσοκομεία. Όχι μόνον από την αύξηση του πληθυσμού των νοσούντων αλλά κυρίως από την ασθένεια του ιατρικού κόσμου που βρίσκεται στα νοσοκομεία. Με συνέπεια να πιέζεται σοβαρά το ευρύτερο σύστημα υγείας, χωρίς τη παρουσία των μελών του. Έτσι στη μεγάλη υγειονομική αλυσίδα αρχίζουν και παρατηρούνται σοβαροί τριγμοί.

Είναι γεγονός, επίσης, πως ο αρχικός τρόμος έχει αρχίσει και δίνει τη θέση του, σε μια καθολική ανησυχία, χωρίς, όμως, να προκαλούνται εκρηκτικές καταστάσεις. Ο εμβολιασμένος πληθυσμός συνειδητοποίησε πως κατέχει ήδη το ισχυρό του όπλο. Η μάχη που δίνεται από όλους είναι ο καθολικός εμβολιασμός σε όλους τους ενήλικες πολίτες. Οι ήπιες αντιδράσεις της Όμικρον, σε εμβολιασμένους καθησύχασαν και μετέτρεψαν το τρόμο σε ευαισθητοποίηση προσοχής και εφαρμογής των μέτρων. Κάτι που παρατηρείται, πλέον, στη καθημερινότητα της μετακίνησης και της επίσκεψης σε χώρους συνάθροισης και εμπορικών καταστημάτων.

Σε αυτό επιδεικνύεται η ανάγκη όλοι να είναι πιο προσεκτικοί σε δηλώσεις που πολλές φορές προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία παρά πετυχαίνουν το στόχο τους. Μια σύσταση που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γίνει σε υπουργούς που μετατρέπονται σε επιστήμονες ξεπερνώντας τα πολιτικά τους θεσμικά όρια.

Η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments