Ελλάδα

Φλώρινα: Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ

Φλώρινα: Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ
Στους δρόμους οι κάτοικοι της Φλώρινας - Συνεχείς μετασεισμοί - Αναθεωρήθηκε στα 5,4 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού

Σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:43, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας, σύμφωνα με το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά της Φλώρινας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση ήταν 5,3 Ρίχτερ ωστόσο λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,4 Ρίχτερ. Πρόκειται για τη συνήθη απόκλιση που παρατηρείται στη μέτρηση.

Ενδεικτικό είναι ότι η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (USGS) δίνει το μέγεθος στα 5,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 13,2 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με το Reuters, το Γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στα 5,8 Ρίχτερ.

“Χορός” μετασεισμών

Μέσα στα επόμενα 10 λεπτά ακολούθησαν τουλάχιστον 8 μετασεισμοί, τρομοκρατώντας ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, οι οποίοι ήδη είχαν βγει στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα και με τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι μετασεισεμοί : 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με χρήστες του Twitter και είχε διάρκεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αισθητός ακόμη σε Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία.

Σεισμός τώρα: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  1. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  1. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments