Πολιτική

Πιερρακάκης: Ο πολίτης θα πάψει να γίνεται κλητήρας από υπηρεσία σε υπηρεσία

Πιερρακάκης: Ο πολίτης θα πάψει να γίνεται κλητήρας από υπηρεσία σε υπηρεσία
Έρχεται ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

«Κάθε συναλλαγή, κάθε φορά που τα συστήματα του Δημοσίου «μιλούν» μεταξύ τους σημαίνει μια επίσκεψη σε γκισέ που δεν πραγματοποιήθηκε, σημαίνει χρόνο που ο πολίτης κέρδισε», τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο κ. Πιερρακάκης υποστηρίζει πως η ψηφιοποίηση του κράτους ήταν εκκρεμότητα δεκαετιών για τη χώρα και απόλυτη προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας για τους επόμενους ψηφιακούς στόχους της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πλέον «όλοι οι πολίτες πια θα έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες».

Ακόμη, θα προχωρήσει ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, μέσω του οποίου θα γίνεται η αγοραπωλησία. Όπως είπε  χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσει ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Η αγοραπωλησία θα πραγματοποιείται στο συμβολαιογραφείο, χωρίς ο πολίτης να γίνεται κλητήρας από υπηρεσία σε υπηρεσία».

Άυλη συνταγογράφηση

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Το ποσοστό των συνταγών και των παραπεμπτικών που εκδίδονται άυλα ανεβαίνει διαρκώς και ξεπερνά πλέον το 38% έως 40%». Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, σχεδιάζεται και ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος υγείας, «όπου θα υπάρχει όλο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως επιτυχημένο το σύστημα εμβολιασμού: «Η στρατηγική μας αποδείχτηκε απολύτως επιτυχημένη, και η εμβολιαστική κάλυψη διαρκώς αυξάνεται. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, που απαιτεί συνεχή προσαρμογή της διαχείρισης και συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο», είπε.

Αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΗΔΙΚΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι «από τον Απρίλιο του 2021 έως τις 4/1/2022 έχει διακινήσει σχεδόν 92.000.000 self test από 102 φαρμακαποθήκες, σε 10.611 φαρμακεία και 161 supermarket που διατίθενται δωρεάν στους πολίτες».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρωτοπορία διεθνώς για τα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας «με πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 κι ότι η χρήση μέσων όπως το 13033 έχει χαρακτηριστεί καλή πρακτική από τον ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής WITSA 2021 στην κατηγορία “Digital Opportunity/ Inclusion Award” για τον δημόσιο τομέα. Αυτό αποτυπώνει την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, κράτος, πολίτες, επιχειρήσεις, μηχανικοί και στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, και ανήκει σε όλους», είπε.

Σύντομα θα ενταχθεί το δίπλωμα οδήγησης

Για την εφαρμογή ταυτοπροσωπίας σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «στρατηγική μας για τα στοιχεία ταυτοποίησης είναι να περνάνε βήμα – βήμα στην ψηφιακή εποχή. Έγινε η αρχή με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι «σχεδιάζουμε την επέκταση της υπηρεσίας με την εισαγωγή της ταυτότητας στο wallet, αλλά και του διπλώματος οδήγησης, και σε λίγους μήνες θα δούμε την υλοποίηση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments