Διεθνή

Κορωνοϊός Έρευνα: Έδειξε ότι οι ουσίες της κάνναβης αποτρέπουν τη μόλυνση από covid

Κορωνοϊός Έρευνα: Έδειξε ότι οι ουσίες της κάνναβης αποτρέπουν τη μόλυνση από covid
Κορωνοϊός Έρευνα: Εμποδίζει η Κάνναβη την είσοδό στα κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές του Όρεγκον.

Ουσίες της κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βγήκε στο φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Η μελέτη με το όνομα «Τα κανναβινοειδή μπλοκάρουν την κυτταρική είσοδο του SARS-CoV-2 και τις αναδυόμενες μεταλλάξεις», παρουσιάστηκε εκτενές  στο Journal of Natural Products. Κορωνοϊός Έρευνα

Πρόληψη και θεραπεία

Οι ερευνητές απόδειξαν ότι δύο κανναβινοειδή οξέα που εμπεριέχονται  συνήθως σε ποικιλίες κάνναβης, το κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA και το κανναβιδιολικό οξύ, γνωστό και ως CBDA, μπορούν να συνυπάρξουν με την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Με αυτό το δεσμό, οι ουσίες μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να μπει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση, προσφέροντας πιθανώς νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου.

«Διαθέσιμα από το στόμα και με μακρά ιστορία ασφαλούς ανθρώπινης χρήσης, αυτά τα κανναβινοειδή, απομονωμένα ή σε εκχυλίσματα κάνναβης, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν αλλά και να θεραπεύσουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό», έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην περίληψη της μελέτης.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ρίτσαρντ βαν Μπρέμεν, ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας της πολιτείας του Όρεγκον για την κάνναβη και συνεργάστηκε με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον. Ο Βαν Μπρέμεν ανέφερε ότι τα κανναβινοειδή που μελετήθηκαν είναι γνωστά και άμεσα διαθέσιμα.

Κορωνοϊός Έρευνα

Η μελέτη δείχνει πως τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φάρμακα με σκοπό την πρόληψη ή τη θεραπεία από covid

«Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», είπε και τόνισε πως «δεν είναι απαγορευμένες ουσίες όπως το THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας».

Ο Βαν Μπρέμεν επισήμανε ότι το CBDA και το CBGA εμπόδισαν και τη δράση των αναδυόμενων μεταλλάξεων του ιού ισχυρίζοντας πως «η έρευνά μας έδειξε ότι οι ενώσεις κάνναβης ήταν εξίσου αποτελεσματικές έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την παραλλαγή B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική».

Αν και χρειάζεται μια συνεχόμενη  έρευνα, ο Βαν Μπρέμεν υπογράμμισε ότι η μελέτη δείχνει πως τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φάρμακα με σκοπό την πρόληψη ή τη θεραπεία από covid

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments