Οικονομία

Νέο ΕΣΠΑ 2022: Πότε και πως θα γίνονται οι πληρωμές

Νέο ΕΣΠΑ 2022: Πότε και πως θα γίνονται οι πληρωμές
Νέο ΕΣΠΑ 2022: Σύντομη και πιο απλή αναμένεται να είναι η διαδικασία με το νέο ΕΣΠΑ 2022 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύντομη και πιο απλή αναμένεται να είναι η διαδικασία με το νέο ΕΣΠΑ 2022 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η δημόσια διαβούλευση  ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και το επόμενο διάστημα θα  καταλήξει στη Βουλή.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου: «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», δηλαδή για το νέο ΕΣΠΑ μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι 26,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 7% περισσότερα απ΄όσο διατέθηκαν την τρέχουσα περίοδο.

Νέο ΕΣΠΑ 2022: Πως θα γίνονται οι πληρωμές

Σύμφωνα με τις διατάξεις του θα τίθενται όρια αναφορικά με τα ποσά χρηματοδότησης για τα οποία θα απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο αυστηρά χρονικό διάστημα 80 ημερών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Η προθεσμία μπορεί να διακοπεί εάν οι πληροφορίες που υποβάλλει ο δικαιούχος δεν επιτρέπουν στη διαχειριστική Αρχή να εξακριβώσει αν όντως οφείλεται το ποσό.

Το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν υπόκειται σε αφαίρεση, ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους.

Νέο ΕΣΠΑ 2022: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος

Αθροιστικά, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισ ευρώ επιχορηγήσεων και 13 δισ. ευρώ δανείων) και τους πόρους της νέας ΚΑΠ και των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα συνολικοί πόροι που πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ, πόροι ικανοί να καλύψουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας (και λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας) αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και κάποιες δεκάδες δις ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν σε επενδύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments