Πολιτική

Λοβέρδος για δηλώσεις Ροζάκη: Να απαντήσει επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών

Λοβέρδος για δηλώσεις Ροζάκη: Να απαντήσει επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών
Λοβέρδος για δηλώσεις Ροζάκη: «Επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι».

Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του  καθηγητή και πρώην πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια, ζητάει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Λοβέρδος για δηλώσεις Ροζάκη

Ειδικότερα, η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου αναφέρει:

«Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια.

»Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους.

»Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ. Ροζάκης ανέφερε».

Λοβέρδος για δηλώσεις Ροζάκη

Τι προβλέπεται από τον ΟΗΕ

Μέσα στη μέρα ελληνικές διπλωματικές πηγές είχαν πει χαρακτηριστικά: «Με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Να τονιστεί  ότι τις βαρυσήμαντες δηλώσεις Ροζάκη στον Alpha 9,89 περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια έχουν κάνει μεγάλη αίσθηση στα τουρκικά ΜΜΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments