Πολιτική

Η στενωπός της οικονομίας και οι κυβερνητικές κινήσεις

Η στενωπός της οικονομίας και οι κυβερνητικές κινήσεις
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την οικονομία και την πανδημία.

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο εχθρός του κακού είναι το χειρότερο». Η λαϊκή ρήση έρχεται να επιβεβαιώσει, πλήρως, τη στενωπό που βρίσκεται η κυβέρνηση. Οικονομία-πανδημία, δυο δρόμοι αντίθετοι, που, όμως, στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι παράλληλοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις τέμνονται. Όλοι στη κυβέρνηση ξορκίζουν τη πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης.

«Αυτό θα ισοδυναμούσε και με το κλείσιμο της οικονομίας», έλεγε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, σε συνάντηση με νεόκοπα πολιτικά πρόσωπα.  Δυστυχώς για τη πορεία της οικονομίας ο φετινός χειμώνας προβλέπεται…παγωμένος. Όπερ σημαίνει φουσκωμένοι λογαριασμοί, αυξήσεις σε βασικά είδη, ανατιμήσεις φωτιά, έξαρση του  ιϊκού φορτίου, καθώς δεν είναι μόνον ο κορωνοϊός, μείωση της καταναλωτικής κίνησης με ότι συνεπάγεται στην ευρύτερη αλυσίδα της οικονομικής καθημερινότητας της χώρας.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να μην θέλει να ακούσει για νέες παροχές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει νέες παρεμβάσεις.

Το σχέδιο για συμφωνία με τους ισχυρούς παίχτες της αγοράς-προκειμένου να διατηρηθούν έστω και λίγο χρονικό διάστημα συγκρατημένες οι τιμές- καλά κρατεί. Όλοι, όμως, γνωρίζουν πως δεν δύναται να κρατήσει για μήνες.

Οι πιέσεις ήδη από τα εισαγόμενα προϊόντα είναι ισχυρές. Ακόμη και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές των μεταλλαγμένων σπόρων από τις μεγάλες βιομηχανίες του χώρου. Πολλά θα κριθούν, επίσης, από το αποτέλεμα των συνεδριάσεων του Eurogroup, καθώς μια κατεύθυνση που θα ορίζει την έξοδο από τη δημοσιονομική πειθαρχία θα αποτελούσε βαθιά ανάσα για την οδό Νίκης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει μια γενναία απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι γεγονός πως οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν δεν ήταν οι αναμενόμενες: κατά 2% ,από 650 € σε 663 € μεικτά και το κατώτατο ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών από 29,40 € στα 29,62 €. Από το 2012, ως γνωστόν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε από τα 751 € μεικτά στα 584 € μεικτά μέχρι την άνοιξη του 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση τον αύξησε στα 650 μεικτά!! Τον αύξησε δηλαδή περίπου 10%, στο …δυσθεώρητο ύψος των 584 € μεικτά, μετά από 8 χρόνια αναστολής της αύξησής του!!

Είναι αλήθεια, επίσης, πως τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ανάλογες κινήσεις.

Η μάχη που ουσιαστικά διεξάγεται είναι η αναμονή και η καθυστέρηση. Αναμονή για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και καθυστέρηση στο πόλεμο με την ακρίβεια. Όλοι αντιλαμβάνονται πως η πανδημία αργά ή γρήγορα θα αποδυναμωθεί. Αυτό, που δεν πρόκειται να μειωθεί είναι η ακρίβεια. Στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και στις τιμές των αγαθών της ελληνικής οικογένειας.

Επιτακτική είναι η ανάγκη, όπως σημειώνουν και παράγοντες της αγοράς να τρέξουν με μεγαλύτερες ταχύτητες οι επενδύσεις. Ο τομέας της «ηλεκτρονικής» διακυβέρνησης προχωρά σημαντικά, κάτι που διευκολύνει και απελευθερώνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ήδη και στο Πειραιά και στη Β. Ελλάδα και στη Πελοπόννησο- εκεί, ειδικά στο τομέα του τουρισμού-αναπτύσσονται μεγάλες μονάδες πολλών και παράπλευρων δραστηριοτήτων. «Εργατικά χέρια και προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα για να μειωθούν τα βάρη των ανατιμήσεων», έλεγε ο ίδιος τραπεζικός παράγοντας, στέλνοντας μήνυμα πολιτικής οικονομίας και στον νέο πολιτικό παράγοντα αλλά και στη κυβέρνηση, με την οποία, όμως, συνομιλεί συχνά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments