Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας: Πότε βλέπει να υποχωρεί ο πληθωρισμός – Τι είπε για τον κατώτατο μισθό

Γιάννης Στουρνάρας: Πότε βλέπει να υποχωρεί ο πληθωρισμός – Τι είπε για τον κατώτατο μισθό
Γιάννης Στουρνάρας: Σε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Σε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες και πρόσθεσε ότι είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση τους λαμβάνει υπόψη. Υπάρχει μια διαβούλευση, η ΤτΕ είναι ένας από τους οργανισμούς που θα προσφέρει την τεχνογνωσία της. Με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα αμείβεται περίπου το 27% του εργατικού δυναμικού. Είναι δίκαιο αίτημα η αύξηση του κατώτατου.»

Μιλώντας στο Mega τόνισε σχετικά με τον πληθωρισμό ότι «η πανδημία αύξησε τον πληθωρισμό γιατί δημιούργησε φραγμούς στην παραγωγή. Όταν η πανδημία φύγει, που φεύγει όπως φαίνεται, αυτοί οι φραγμοί θα αρθούν και άρα ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

«Επομένως, στην Ευρώπη δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να γίνει αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, πέραν από την σταδιακή άρση των εκτάκτων μέτρων για την πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας: Τι ανέφερε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως έως το 2026 τα χρήματα του Ταμείου θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 7%, τις επενδύσεις κατά περίπου 22%, τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 3%, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ως προς την πορεία του 2022, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι χάρη στο δημοσιονομικό φρένο σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την πανδημία, το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει από το 6,5% που είναι τώρα στο 1,5%. Τόνισε πως η δημοσιονομική συστολή δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στους πολίτες γιατί θα αντισταθμιστεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα παραμείνουν υψηλοί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments