Άποψη

Αλέξης Τσίπρας πρόταση μομφής: Γιατί ο Τσίπρας σηκώνει τους τόνους

Αλέξης Τσίπρας πρόταση μομφής: Γιατί ο Τσίπρας σηκώνει τους τόνους
Αλέξης Τσίπρας: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την κίνηση υψηλού ρίσκου και πολιτικού συμβολισμού προχώρησε πριν λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου και πολιτικού συμβολισμού προχώρησε πριν λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως και με βάση το κανονισμό του κοινοβουλίου, η ολομέλεια καλείται να συνεδριάσει επί τριημέρου, αρχής γενομένης από αύριο το πρωί. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τη Κυριακή, ύστερα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάθεση μομφής ήταν κάτι που απασχολούσε την ηγεσία του κόμματος, από τη περίοδο των Χριστουγέννων. Τότε ο πρόεδρος, του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει το Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Σήμερα, σηκώνει ακόμη περισσότερους τους τόνους καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα, επίσης, με το κανονισμό της βουλής, για το επόμενο εξάμηνο, δεν έχει δικαίωμα η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει εκ νέου. Δηλαδή, μέχρι τον Ιούνιο…

Σύμφωνα, επίσης, με πολιτικούς κύκλους, η κίνηση αυτή ενέχει τα στοιχεία ενός πολιτικού ρίσκου καθώς από τη μια πλευρά  στοχεύει στην «ενοχοποίηση» των βουλευτών της ΝΔ, που ακολουθούν μια «πολιτική διάλυσης», όπως λέει ο ίδιος και από την άλλη θα προκαλέσει, μια «συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ». Είμαι σαφές πως εισερχόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας-δικαιολόγησης της πρότασης μομφής, του Αλέξη Τσίπρα

Μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη.

 • Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους.
 • Κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους
 • Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
 • Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού, είναι ένα διαρκές έγκλημα που δεν κρύβεται από καμία επικοινωνία
 • Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτακης που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν, να πάρουν μέτρα. Και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια τη ζωή των συνανθρώπων μας
 • Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους.
 • Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους απλώνεται στο σύνολο του κράτους. Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για την τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ζωή και η ασφάλεια.
 •  Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής.
 • Ζήτησα το λόγο γιατί τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία της λογικής από αυτήν την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα.
 •  Σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία δεν μπορούν ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα λάθη τους, τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη.
 • Αντιμετωπίζουν τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες, όπως χθες, για να διαφυλάξουν την εικόνα του Πρωθυπουργού.
 • Ζήτησα το λόγο γιατί με δύο λόγια δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
 • Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής.
 • Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία.
 • Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς
 • Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα.
 •  Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και τη χώρα τόση παρακμή.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος.
 • Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. ΄
 • Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments