Lifestyle

Thierry Mugler: Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους ήταν πραγματικός θρύλος της μόδας

Thierry Mugler: Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους ήταν πραγματικός θρύλος της μόδας
Thierry Mugler: Ο Γάλλος σχεδιαστής έντυσε διασημότητες όπως τη Beyoncé, τη Cardi B και τη Kim Kardashian, και ενέπνευσε εμφανίσεις του David Bowie.

Supermodels όπως η Naomi Campbell, η Linda Evangelista και η Kate Moss περπάτησαν για εκείνον και οι σημερινές Bella Hadid, Irina Shayk και Kourtney Kardashian απέτισαν φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου, σε ηλικία 73 ετών, αλλά η επιρροή του εκτείνεται σε δεκαετίες: οι Diana Ross, George Michael και David Bowie φορούσαν σε εμφανίσεις τους τα ρούχα του. Ο κόσμος της μόδας θρηνεί την απώλεια του θρυλικού σχεδιαστή Manfred Thierry Mugler, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου.

«Με βαθιά θλίψη ο Οίκος Mugler ανακοινώνει τον θάνατο του κ. Manfred Thierry Mugler», έγραψε ο επίσημος λογαριασμός του σχεδιαστή στο Instagram. «Ένας οραματιστής του οποίου η φαντασία ως σχεδιαστή, αρωματοποιός και δημιουργός εικόνας ενδυνάμωσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να είναι πιο τολμηροί και να ονειρεύονται μεγαλύτερα κάθε μέρα».

Ο Γάλλος είδωλο, γνωστός για τα θεατρικά του ρούχα και την αιχμηρή ραπτική του, πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 73 ετών, είπε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μετά το ξέσπασμα της είδησης, μια σειρά από μούσες της μόδας και διασημότητες φίλους του απέτισαν φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Beyoncé τίμησε τον σχεδιαστή με ένα ιδιαίτερο κολάζ στον ιστότοπό της, παρουσιάζοντας τα πολλά σχέδιά του για εκείνη, το οποίο έγραφε στη λεζάντα, “Rest in Peace, Thierry Mugler”. Οι Bella Hadid, Irina Shayk και Kourtney Kardashian απέδωσαν επίσης το σέβη τους στο Instagram. «Ο Thierry Mugler ήταν μια καθοριστική δύναμη στη μόδα. Ακόμη και η συλλογή του αρχείου του σήμερα φαίνεται φουτουριστική», έγραψε η ηθοποιός και μοντέλο Tracey Ellis Ross, η οποία περπάτησε στο σόου του το 1991. Εδώ γιορτάζουμε ένα μοναδικό ταλέντο.

Νομίζω ότι με χρειάζονται πολύ. Νομίζω ότι τώρα είναι τα χρήματα που λένε στον καλλιτέχνη τι να κάνει – δεν είναι ο καλλιτέχνης που λέει στα χρήματα τι να κάνει. Thierry Mugler (2017)

Ο σχεδιαστής  γεννήθηκε το 1948 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου ήταν γνωστός ως ταλαντούχος χορευτής μπαλέτου με το Ballet du Rhin στο οποίο εντάχθηκε σε ηλικία 14 ετών. Αφού σπούδασε εσωτερική διακόσμηση στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Στρασβούργου, ο νεαρός Mugler μετακόμισε στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό του να σχεδιάσει ρούχα. Το 1971, άρχισε να εργάζεται για μάρκες όπως η Karim και η Gudule.

«Δεν ήμουν σίγουρος τι ήθελα να κάνω, αλλά η μόδα απογειώθηκε για μένα πολύ γρήγορα στο Παρίσι, μόλις έδειξα τα σκίτσα μου», είπε στο Women’s Wear Daily. Βαθιά ριζωμένος στις παριζιάνικες σιλουέτες, ο Mugler άρχισε να επιδεικνύει το μικρό του μαύρο κοστούμι, την καμπαρντίνα, το μαύρο φόρεμα και το φόρεμα σειρήνας που γρήγορα έγιναν μόδα. Όμως, όταν τον ρωτούσαν αν ήταν σχεδιαστής μόδας, θα το αρνιόταν. «Ποτέ δεν λέω ότι είμαι σχεδιάστης μόδας. Πάντα ένιωθα σκηνοθέτης και τα ρούχα που έκανα ήταν μια κατεύθυνση της καθημερινότητας», είπε στο Interview το 2019.

Το διάσημο άρωμα

Είναι αλήθεια ότι δεν περιορίστηκε μόνο στο σχέδιο μόδας. Το 1992, ο multihyphenate κυκλοφόρησε το διάσημο άρωμα Angel που το περιοδικό Elle είπε το 2017, «δημιούργησε ένα εντελώς νέο αρωματικό είδος που ονομάστηκε «gourmand». Το Angel συνέχισε να γίνεται ένα από τα αρώματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο στην ιστορία.

«Η μόδα είναι όμορφη, είναι η τρισδιάστατη τέχνη σε έναν άνθρωπο. Αλλά δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό συνέχισα να δημιουργώ με άλλους τρόπους», είπε στο Elle, όταν ρωτήθηκε γιατί είχε σταματήσει να σχεδιάζει για την ομώνυμη επωνυμία του το 2003.

Μετά την παραίτησή του, ο Mugler προσλήφθηκε για να  σχεδιάσει κοστούμια για το Cirque du Soleil και στη συνέχεια σκηνοθέτησε ένα τεράστιο, εξωγήινο μοντέρνο μπαλέτο, το The Wyld – Not of This World, το 2014, το οποίο έτρεξε για 500 παραστάσεις. δύο χρόνια στο Βερολίνο. Ο σχεδιαστής επέστρεψε στην πασαρέλα το 2010 και έχει μια συνεχή έκθεση με τίτλο «Thierry Mugler: Couturissime» στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο – μια απόδειξη της ιδιοφυΐας του.

Οι συνεργασίες του

Η τραγουδίστρια  και η ράπερ Cardi B φόρεσε το Oyster φόρεμά του στα Grammys 2019, ενώ την ίδια χρονιά ο Mugler παρήγγειλε το «wet look» φόρεμα Met Gala της Kim Kardashian που έγινε viral.

Στη δεκαετία του ’70, ο σούπερ σταρ της μουσικής Ντέιβιντ Μπάουι φορούσε ένα όμορφο, στενό φόρεμα Mugler στο βίντεο για το τραγούδι του Boys Keep Swinging. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ο Mugler δούλεψε επίσης με τον αείμνηστο George Michael στο χορευτικό του μουσικό βίντεο Too Funky και μια δεκαετία αργότερα σχεδίασε τα κοστούμια για την παγκόσμια περιοδεία της Beyoncé “I Am …” το 2009, η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Η θρυλική Νταϊάνα Ρος (που περπάτησε στην πασαρέλα για εκείνον το 1991) ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία των δυο τους, γράφοντας: «Θα μου λείψεις Τιέρι Μούγκλερ, αυτή ήταν μια υπέροχη στιγμή στη ζωή μας».

Ο Mugler μετά από πολλά ατυχήματα ζήτησε από τον γιατρό να του πάρει ένα κομμάτι κόκαλο από το ισχίο του και να το βάλει στο πηγούνι του. «Ήθελα το πρόσωπό μου να αντιπροσωπεύει την πρόοδο, γιατί μετά από χρόνια που ήμουν αδύνατος, γοητευτικός χορευτής  ήθελα να γίνω πολεμιστής. Έχω κάνει τόσα πολλά στη ζωή μου. έχω παλέψει τόσο πολύ. Είμαι υπερήρωας, οπότε είναι φυσιολογικό να έχω το πρόσωπο ενός», πρόσθεσε.

Δυνατός, διαφορετικός και χωρίς συγγνώμη, ο Thierry Mugler έζησε μια επιδεικτική ζωή και δεν φοβήθηκε ποτέ να ξεπεράσει τα υποτιθέμενα όρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments