Άποψη

Σαββατοκύριακο ακραίας πόλωσης

Σαββατοκύριακο ακραίας πόλωσης
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr Μητσοτάκης εναντίον Αλέξη Τσίπρα. Μια «κολόνια» που κρατάει χρόνια.

Μια σύγκρουση από τα… παλιά αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του διήμερου, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι σφοδρές μάχες του παρελθόντος ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλάζουν πρωταγωνιστές. Οι δυο σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να γράφουν τη δική τους, ιστορική διαδρομή και κυρίως τις δικές τους διαμάχες.

Μητσοτάκης εναντίον Αλέξη Τσίπρα. Μια «κολόνια» που κρατάει χρόνια. Από την εποχή ακόμη που ο νυν πρωθυπουργός βρισκόταν στον υπουργικό θώκο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, τον είχε χαρακτηρίσει «υπουργό των απολύσεων». Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως «συνομήλικοι είμαστε», υπονοώντας πως η πολιτική τους σχέση τους θα είναι μακρά.

Η ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν κάτι που δεν περίμεναν στη Κουμουνδούρου. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μακροημερεύσει, πως οι εσωτερικές φατρίες δεν θα τον άφηναν για πολύ καιρό στη θέση του. Εκείνη τη περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πανίσχυρος. Ήταν, η στιγμή που άρχιζε η μεγάλη πολιτική κόντρα ανάμεσα τους. Ο αριστερός Τσίπρας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.

Σήμερα είναι ακριβώς το αντίστροφο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητούμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κύκλοι της πολιτικής. Η αυριανή σύγκρουση ανάμεσα τους θα έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση του, να εδράζεται στο «χθες και στο αύριο». Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα της ΝΔ και η επόμενη ημέρα. «Ποιος θέλετε να κυβερνά το τόπο». Η επιλογή είναι μια: η απόλυτη επικράτηση.

Είναι σαφές πως η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε διάπλατα τη λεωφόρο των εκλογών ή τουλάχιστον το προεκλογικό πνεύμα. Ο διπολισμός του παρελθόντος εμφανίζεται, με ισχυρότερη εικόνα, καθώς ο μελετητής της ιστορίας δεν θα μιλάει για τις κόντρες της πρώτης  μεταπολίτευσης αλλά για τις διαμάχες «Μητσοτάκη-Τσίπρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη πρόταση δυσπιστίας διαμορφώνει ή τουλάχιστον επιδιώκει να αλλάξει τη πολιτική ατζέντα. Εντός κόμματος, στη κεντροαριστερή πολυκατοικία, στον μεγάλο του προσωπικό αντίπαλο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αυριανή σύγκρουση μεταξύ τους, ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά όρια των κομμάτων τους αλλά και της παρούσης χρονικής περιόδου. Ακόμη και αν χάσουν εσωκομματικά, μετά από μια εκλογική ήττα, τα πρώτα βήματα της Νέας Μεταπολίτευσης έχουν τα δικά τους ίχνη…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments