Οικονομία Άποψη

Μητσοτάκης εργασιακά: Οι έξι πυλώνες ενίσχυσης των νέων, της απασχόλησης και των ευάλωτων

Μητσοτάκης εργασιακά: Οι έξι πυλώνες ενίσχυσης των νέων, της απασχόλησης και των ευάλωτων
Μητσοτάκης εργασιακά: Από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα όπως η πανδημία, η ασφάλεια της χώρας, οι κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει για παραπάνω από δυο χρόνια η κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στο λεγόμενο κοινωνικό πυλώνα.

Από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα όπως η πανδημία, η ασφάλεια της χώρας, οι κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει για παραπάνω από δυο χρόνια η κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στο λεγόμενο κοινωνικό πυλώνα. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στα εργασιακά, με την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη των νέων αλλά και την ανακούφιση των πιο αδύναμων.

Μητσοτάκης Εργασιακά: Τι έχει υλοποιηθεί

Ένα πλέγμα έξι μέτρων έχει υλοποιηθεί γύρω από νέους, εργαζομένους, ευάλωτους:

  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Αντικειμενική εγγύηση για τον εργαζόμενο
  • Σαφές πλαίσιο την εξ αποστάσεως εργασίας
  • Πρώτο ένσημο – Να ενισχύσει τους νέους που δεν έχουν ξαναεργαστεί
  • 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν ενίσχυση 250 ευρώ
  • Διπλάσια ΚΕΑ σε 250.000 χιλιάδες νοικοκυριά
  • 2.000 ΑΜΕΑ και συγγενείς έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

  • 1. Η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.
  • 2. Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ, καθώς και με φορείς. Η διαβούλευση ξεκινά από τους συγκεκριμένους κλάδους καθώς έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου και θα είναι από τους πρώτους στους οποίους θα εισαχθεί η ψηφιακή κάρτα.
  • 3. Τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον κλάδο των Τραπεζών και τα Σούπερ Μάρκετ, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι θα μπορεί να μάθει ο εργαζόμενος

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί με απόλυτη διαφάνεια:

  • Α) για τις πληροφορίες  που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει, αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης,  μερικής, εργαζόμενος με Κοινωφελή εργασία η για  πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες νυν και πρώην καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασία.
  • Β) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την  πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και λήξη της  απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (πχ τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.
  • Γ) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού , τα δώρα αλλά και όλες τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου εργασίας που αφορούν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Πρώτο ένσημο

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το πρώτο ένσημο του υπουργείο Εργασίας. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο παρόν πρόγραμμα, επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών

Τριπλή ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, υγειονομικούς

Τριπλή ενίσχυση δόθηκε σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς. Δείτε τους δικαιούχους:

  • 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 173.000 δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης ΟΠΕΚΑ
  • 100.000 δικαιούχοι υγειονομικοί

Διπλό ΚΕΑ

Διπλή ενίσχυση δόθηκε στους δικαιούχους του ΚΕΑ. Δείτε αναλυτικά:

Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ

  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ
  • Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου έλαβαν 700 ευρώ
  • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου έλαβαν 800 ευρώ.
  • Ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι έλαβαν επιπλέον 900 ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments